Atria (Kennisinstituut voor Vrouwengeschiedenis en Emancipatie) en Rutgers (Kenniscentrum voor seksualiteit en seksuele gezondheid) zetten zich actief in om gendergerelateerd geweld te voorkomen. Samen zijn wij in 2018 Act4Respect gestart: een bewustwordingscampagne waarin we een nieuwe generatie jongeren op weg helpen respectvol om te gaan met genderverschillen. Meld je hier (online of fysiek) aan voor dit gratis congres!
Gendergerelateerd geweld is geweld dat iemand treft wegens diens sekse of gender. Vooral meiden, vrouwen en LHBTIQ+ personen zijn slachtoffer van dit soort geweld. De oorzaak van gendergerelateerd geweld zit in de traditionele gendernormen die zich afspelen in de maatschappij, zoals bijvoorbeeld dat een jongen niet hoort te huilen en stoer moet zijn, of dat een meisje een meegaand en zorgzaam karakter hoort te hebben. Hierdoor worden er verwachtingspatronen meegegeven aan jongeren, wat kan leiden tot dat de één meer gevoelig is om pleger te worden, terwijl de ander juist sneller slachtoffer kan worden.
In vijf jaar tijd zijn er stappen gemaakt naar deze cultuuromslag, maar we zijn er nog niet. Daar hebben we jullie hulp bij nodig!
Wat je deze dag kan verwachten:
Tijdens dit eindcongres ontdekken professionals de visie, tools, trainingen, maar ook de lessen na vijf jaar Act4Respect, en bieden wij concrete handvatten die direct in de praktijk kunnen worden toegepast.
Het gratis congres zal in het teken staan van hoe kleine veranderingen in je dagelijkse werkzaamheden een groot effect kunnen hebben op de preventie van geweld. Verwacht een programma met diverse workshops en inspirerende sprekers.
Voor wie is dit gratis congres:
- Professionals uit de jeugdzorg, veiligheid & justitie en onderwijs (zoals docenten)
- Jongerenwerkers.
Wanneer vindt het plaats:
- Woensdag 9 november 2022
- Van 13:00-17:00 uur met aansluitend een borrel.
Waar zal het zijn:
- In de omgeving van Utrecht (exacte locatie volgt snel).
- Het congres is ook online te volgen. We bieden dan, naast ons reguliere programma, twee hybride workshops aan.
Vol nieuwe inzichten en motivatie ga je naar huis. Maar we hopen ook van jullie en elkaar te kunnen leren.
Aanmelden:
- Meld je nu alvast aan, zodat je plek verzekerd is en om later updates te ontvangen over het programma en de sprekers! Je kan je via deze link aanmelden.
Podcast 'niet jouw schuld' en teamtool
Onderdeel van Act4Respect is de podcast 'niet jouw schuld'. In elke aflevering gaan een professional en een jongvolwassene in gesprek over onderwerpen zoals partnergeweld, straatintimidatie, LHBTIQ+ representatie op scholen, shame sexting, en gendergerelateerd geweld tegen jongens. Uniek aan de podcast is de teamtool die je ernaast kan gebruiken samen met je collega's, bedoeld om een gesprek op gang te brengen over de onderwerpen die besproken worden in ‘niet jouw schuld’. Om vervolgens samen succesfactoren te formuleren en daarmee aan de slag gaan.
De podcast is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts. In de beschrijving van elke podcastaflevering kan je de link naar de teamtool vinden.
"Je moet weten dat je het verdient om hulp te krijgen, dat het niet jouw schuld is, dat je jezelf niets hoeft te verwijten."
- Tessel ten Zweege
Team Act4Respect
Door: Nationale Zorggids / Act4Respect