Beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 zou het betreuren als er dit jaar gewoon vuurwerk wordt afgestoken met de jaarwisseling. "De druk op de ziekenhuizen is op dit moment zo hoog. Er is nog geen kentering in de aantallen besmettingen met corona te zien, het stijgt nog steeds. Vandaag gaan er weer ziekenhuizen op rood, omdat ze het niet meer aankunnen."
Het personeel zit dus niet te wachten op onnodige extra slachtoffers door vuurwerk, aldus de zegsman. "We moeten alles doen om de druk op de zorg zo laag mogelijk te houden en een deel van de mensen dat vuurwerk afsteekt, belandt gewoon in het ziekenhuis."
Het demissionaire kabinet neigt er volgens bronnen naar dit jaar geen landelijk vuurwerkverbod af te kondigen met oud en nieuw. Verscheidene partijen in de Tweede Kamer hadden het kabinet gevraagd om net als vorig jaar geen vuurwerk toe te staan rond de jaarwisseling. De maatregel was destijds bedoeld om de ziekenhuizen, die kampten met een hoog aantal coronapatiënten, niet nog verder te belasten.
"Verbod op algemeen vuurwerk is een goede zaak"
De bekende oogarts Tjeerd de Faber, voorvechter van het Vuurwerkmanifest tegen consumentenvuurwerk, vindt een reactie eigenlijk voorbarig, maar wijst er wel op dat er vorig jaar 70 tot 75 procent minder letsels waren met oud en nieuw. Dat vindt hij een duidelijk bewijs dat een verbod op algemeen vuurwerk een goede zaak is, of er nou corona is of niet. Als het doorgaan van het gewone vuurwerk een proef zou zijn "dan zou het niet door de medisch-ethische commissie komen".
Door: ANP