Bijna 40 procent van de mensen die langer dan twee jaar antidepressiva, anticonceptie, slaapmiddelen, bloeddrukverlagers of bloedverdunners slikt, heeft nog nooit een tussentijdse evaluatie met een arts gehad. Dat terwijl er in twee jaar tijd wél flinke veranderingen nodig kunnen zijn. Een dosisverandering bijvoorbeeld, of een beter passend medicijn. In sommige gevallen had iemand wellicht allang kunnen stoppen met medicatie, maar door het uitblijven van een gesprek blijft hij of zij pillen slikken. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Radar onder ruim 30.000 mensen, meldt Radar.
Van de ondervraagden die medicatie op herhaalrecept gebruiken, doet 50 procent dat al minstens 10 jaar. 90 procent slikte twee jaar lang dezelfde medicijnen. Bij 20 procent gaat het om één soort medicijn en bij 80 procent zelfs meerdere medicijnen die zij via een herhaalrecept krijgen. De meest genoemde medicijnen zijn anticonceptie, pijnstillers, antidepressiva, bloeddrukverlagers, bloedverdunners, cholesterolverlagers en slaapmiddelen.
Langer dan voorgeschreven
Zeker 75 procent van de ruim 30.000 ondervraagden vindt dat tussentijds bespreken van medicatie op herhaalrecept aan regels onderhevig moet zijn. Immers, niet iedereen heeft levenslang geneesmiddelen op recept nodig. En soms staat simpelweg in de bijsluiter dat medicijnen tijdelijk gebruikt (zouden) moeten worden. Ongeveer 10 procent van de ondervraagden gebruikt medicijnen langer dan de farmaceut voorschrijft in de bijsluiter. Dit gebeurt het vaaks bij gebruikers van antidepressiva, pijnstillers en slaapmiddelen. Mensen die antidepressiva slikken, weten vaak ook niet wat de voorgeschreven duur van de behandeling is.
Tussentijdse gesprekken
Tussentijdse gesprekken over medicijngebruik, vindt onder 39 procent van de ondervraagden niet plaats. Gebeurt het wel, dan zegt 45 procent dat dit niet op regelmatige basis. En vaak moeten patiënten zelf om zo’n gesprek vragen. Van de mensen die langer dan voorgeschreven de medicijnen slikken, heeft ongeveer 50 procent nog nooit een gesprek gehad over hun geneesmiddel.
De meeste patiënten vinden het jammer dat ze nooit of bijna nooit een gesprek hebben over hun medicijngebruik. Meer dan 50 procent wil vaker met hun apotheker of arts in gesprek hierover. De meeste mensen (78 procent) die stoppen met medicatie op herhaalrecept, stoppen zelf met slikken. In slechts 21 procent van de gevallen kwam dit advies bij de arts vandaan en 1 procent ontving dit advies van hun apotheker. 73 procent van alle ondervraagden wil dat er regels komen voor tussentijdse evaluaties over medicijngebruik.
Door: Nationale Zorggids