De Digitale Stress Buddy: zo doopten artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de app die ze ontwikkelden. Daarmee kunnen zorgprofessionals snel en makkelijk hun stress- en energieniveau checken. Zeker tijdens een hogere werkbelasting door het coronavirus is dit belangrijk. Zorgmedewerkers in heel Nederland kunnen baat hebben bij de app. Dit meldt LUMC.
Zorgmedewerkers zijn bijzonder weerbaar, zoals ze de afgelopen maanden bewezen. Maar een reeks ingrijpende gebeurtenissen kan ook bij hen leiden tot overbelasting. Stressgerelateerde klachten kunnen het gevolg zijn. De Digitale Stress Buddy maakt gebruikers bewust van hun stress- en energieniveau, zodat ze op tijd actie kunnen ondernemen. Dat gebeurt aan de hand van een digitale zelfscan. De applicatie is verkrijgbaar in de App Store en er is een webversie; binnenkort verschijnt hij op Google Play (Android).
Helder en laagdrempelig
De app is een laagdrempelige manier om mogelijke problemen tijdig te signaleren. In één oogopslag krijgen gebruikers inzicht in hun bronnen van stress en energie. Wekelijks vullen ze een vragenlijst in over stress- en energiebronnen. Op basis van de score verschijnt er een batterij die groen, oranje of rood kleurt, inclusief passende tips. Psychiater Nathaly Rius-Ottenheim: “Als je bijvoorbeeld een paar keer rood scoort, krijg je advies over nazorg. Scoor je oranje, dan krijg je tips over dingen die je zelf kunt doen om je balans te verbeteren.” Maar ook mensen die goed functioneren hebben baat bij de app, zegt ze. “Zij kunnen zien wat ze kunnen blijven doen om goed in hun vel te zitten.”
Zorg is een marathon, geen sprint
Een verpleegkundige vertelde dat ze nu meer rekening houdt met de factoren die invloed hebben op haar welbevinden, mede dankzij de tips die de app geeft. Rius-Ottenheim: “En dat is nodig. Zorg in coronatijd is een marathon, geen sprint. We weten niet hoelang pieken duren.” De app kan na kleine aanpassingen ook in andere situaties worden ingezet, zegt ze, bijvoorbeeld bij stress vanwege een reorganisatie of calamiteit. “We denken na over verdere ontwikkeling van de app op basis van input van gebruikers. We staan open voor ideeën en samenwerkingen.”
Door: Nationale Zorggids