Nederlandse huisartsen zagen een kwart minder patiënten in hun praktijk in de periode van 9 maart tot 24 mei. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder 350 huisartsenpraktijken door het Nivel in opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Huisartsen legden daarnaast de helft minder visites af aan patiënten. Op dit moment is de zorgvraag weer bijna terug op het niveau van voor de ingang van de maatregelen.
Bij de bezoeken aan de praktijk valt op dat vooral mensen met lichte klachten als oren uitspuiten, wratten en vermoeidheid wegbleven. Huisartsen zagen vooral meer patiënten met (angst voor) luchtweginfecties. Hier gaat het om mensen die (mogelijk) corona hadden. Het aantal visites daalde het sterkst voor chronische aandoeningen als COPD, diabetes en hartfalen.
Consulten huisarts
Tot en met 15 maart, de week waarin de eerste landelijke overheidsmaatregelen werden afgekondigd, hadden huisartsen per week gemiddeld zo’n 80 consulten (op de praktijk of telefonisch) per 1000 inwoners. Hierna daalde het aantal consulten per week tot rond de 60 per 1000 inwoners. In de laatste week van mei was het aantal consulten weer gestegen tot bijna 80 per 1000 inwoners. Het aantal korte consulten (vaak telefonisch) nam juist sterk toe.
Visites huisartsen
Naast huisartsconsulten heeft het Nivel ook gekeken naar het aantal visites dat huisartsen aflegden. Die volgden een vergelijkbaar patroon als de consulten, maar lieten een grotere daling zien. Tot en met week 15 maart legden huisartsen per week gemiddeld 4 visites per 1000 inwoners af. Hierna daalde het aantal visites aan huis tot rond de 2 per 1000 inwoners. In de laatste week van mei was het aantal visites weer gestegen tot 3 per 1000 inwoners.
Effect op zorgvraag huisartsenzorg
Welk effect het tijdelijk minder, en andere zorg leveren door huisartsen heeft op de gezondheid van mensen is nu niet precies te zeggen. Ook is onduidelijk of dit op de langere termijn gaat leiden tot een hogere zorgvraag. De NZa zal de huisartsenzorg de aankomende tijd dan ook intensief blijven volgen.
Om de effecten van de corona-uitbraak op de huisartsenzorg te meten doet het Nivel, het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidzorg, in opdracht van de NZa grootschalig onderzoek onder alle Nederlandse huisartsenpraktijken. Dit geeft huisartsen vergelijkingsmateriaal en biedt informatie over waar mogelijk ondersteuning gegeven kan worden, door wie en welke ondersteuning dit is. De komende periode publiceert de NZa regelmatig nieuwe resultaten uit dit onderzoek.
Door: Nationale Zorggids