Om de capaciteit van de intensive cares in Nederlandse ziekenhuizen vanwege de coronapandemie uit te breiden tot 1700 plaatsen, zijn duizenden extra verpleegkundigen nodig. Zeker als de gewone zorg ook moet doorgaan.
Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft in opdracht van minister Martin van Rijn (Medische Zorg) onderzocht wat daarvoor moet gebeuren. Het netwerk noemt het "heel ambitieus" om al dit najaar 1350 ic-bedden structureel beschikbaar te hebben en bij een eventuele volgende golf van besmettingen snel uit te breiden naar 1700 bedden.
"Voor de korte termijn is het vanuit het perspectief van opleiden niet haalbaar om bij een tweede piek de reguliere zorg 100 procent te laten doorgaan; dat zal dan gemiddeld 80 procent zijn", constateert het LNAZ.
De gewone ic-capaciteit bedroeg voor de uitbraak 1150 bedden. Om voorbereid te zijn op een tweede golf, moet dat aantal snel omhoog. Op korte termijn lukt dat alleen met kunst- en vliegwerk, want de opleiding tot ic-verpleegkundige duurt 18 maanden.
Door: ANP