In het actieprogramma Arbeidsmarkt van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wordt onvoldoende aandacht besteed aan de situatie in de jeugdzorg, vindt vakbond FNV. Ook worden de knelpunten onderschat. Cijfers over zijn voorgestelde ‘verkenning over de knelpunten in de jeugdzorg’ komen laat in dit najaar, terwijl er al voldoende cijfers beschikbaar zijn. Het risico dat de nieuwe gemeenteraden achterover leunen tot deze verkenning is afgerond, ligt op de loer. Dit alles schrijft FNV in een brandbrief aan minister Hugo de Jonge naar aanleiding van zijn actieprogramma, zo meldt de vakbond.
Maaike van de Aar, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “Wij zijn blij dat de minister de situatie in zorg en welzijn agendeert, maar wij zien in het rapport wel een bagatellisering van de problemen in de jeugdhulp en jeugdbescherming. Door weer te inventariseren worden de oplossingen voor de problemen alleen maar uitgesteld, terwijl het water voor veel jeugdwerkers al ver tot aan de lippen staat.”
Vooral de regel ‘Ook uit de jeugdhulp en jeugdbescherming ontvangen we signalen over stijgende werkdruk’ wekt bij de vakbond en jeugdzorgwerkers irritaties op. Daarnaast maakt de vakbond zich zorgen over het voorgestelde tijdpad. Van der Aar: “We kunnen alle onderzoeken en cijfers aandragen die luid en duidelijk de ernst van de situatie aangeven. Als we wachten tot het ministerie eind 2018 met nieuwe cijfers komt, dan betekent dat dat we in 2018 en 2019 nog geen verbetering kunnen verwachten. Maar er moet nú iets gebeuren, want we hebben het over zorg aan jonge kwetsbare kinderen. Het is code fluorescerend rood in de jeugdzorg.”
FNV richt zich de komende periode ook op de nieuwe gemeenteraden. Volgens de vakbonden en jeugdzorgwerkgevers moeten raden bij aanbestedingen langere zorgcontracten afspreken. De huidige, veelal kortlopende, contracten zorgen voor meer onzekerheid en onrust onder medewerkers en brengen de continuïteit van de jeugdzorg in gevaar. Daarnaast willen de partijen een eerlijk tarief voor jeugdzorg. Van der
Aar: “Wij roepen de nieuwe gemeenteraden deze week op snel in gesprek te gaan met de lokale en regionale jeugdzorgwerknemers en -werkgevers. Zij kunnen lessen leren van de professionals die zich al door vier jaar veranderende jeugdzorg hebben geknokt. Die hebben als geen ander de knelpunten ervaren. Daar is minister De Jonge bij deze ook van harte voor uitgenodigd.”
Door: Redactie Nationale Zorggids