Een aantal gemeenten in Limburg is op de vingers getikt nadat zij zorg weigerden in te kopen bij instellingen waarvan de bestuurders hoge beloningen krijgen. Andere gemeenten zoals Den Haag, Eindhoven en Tilburg maakten eerder ook al gebruik van zo’n maatregel. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt dat zulke maatregelen niet toegestaan zijn. Dit meldt Binnenlands Bestuur.
In 2014 werd de zorgwet gewijzigd waardoor gemeenten geen eisen meer mogen stellen aan de bedrijfsstructuur van de zorginstellingen met wie zij werken. Echter blijken meerdere gemeenten daar in de praktijk geen gehoor aan te geven. Bij aanbestedingen worden bedrijven buitengesloten als hun topbestuurder een te hoge beloning krijgt. In mei 2016 nam de Raad van State (RvS) nog actie tegen de gemeente Den Haag. Die gemeente heeft in 2014 de subsidie voor Brijder Verslavingszorg met 2,5 miljoen euro verlaagd. Dit was volgens de RvS verboden. Gemeenten zouden geen inkomenspolitiek mogen voeren met de instellingen van wie zij zorg willen inkopen.
Volgens De Limburger hebben de gemeenten in Limburg nog geen zorg geweigerd door een te hoog salaris van de topbestuurder. Echter zijn er wel subsidies gekort door de gemeente Heerlen. De betreffende instellingen voldeden naar eigen zeggen aan de Wet Normering Topinkomens (WNT), maar konden niet voldoen aan de strengere eisen van de gemeente Heerlen.
Door: Redactie Nationale Zorggids