Mensen meer laten bewegen om overgewicht aan te pakken. Dat is het doel van de nieuwe online tool MOVING, speciaal ontwikkeld voor overheden in binnen- en buitenland. Deze online tool is nu beschikbaar. Het is ontwikkeld in samenwerking met het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk waarvan het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in Amsterdam deel uitmaakt. Dit meldt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.
MOVING is een nieuwe database waarin overheidsmaatregelen op het gebied van lichaamsbeweging van over de hele wereld centraal zijn verzameld. Het is een digitale bibliotheek voor beleidsmakers bij de overheid met geverifieerde informatie over maatregelen met als doel lichaamsbeweging te stimuleren. Deze informatie was nog nooit eerder op deze manier beschikbaar.
Nieuwe online tool MOVING
MOVING bevat informatie over bijvoorbeeld programma’s en richtlijnen voor lichaamsbeweging, voorlichtingscampagnes, inrichting van de infrastructuur en het openbaar vervoer. Een actieve leefstijl is nodig om overgewicht tegen te gaan. Overgewicht is een van de belangrijkste oorzaken van kanker en andere ziekten. Meer bewegen is een van de tien aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds voor kankerpreventie op basis van wetenschappelijk onderzoek.
Hulp bij gezonde keuzes maken
Maatregelen vanuit de overheid op het gebied van een gezonde leefstijl zijn nodig om de gezonde keuzes ook de makkelijke keuzes te maken voor iedereen. Hoe meer mensen gezonde keuzes maken in hun voeding en leefstijl, hoe meer gezondheidswinst er te behalen is. MOVING is een aanvulling op de bestaande online tool NOURISHING van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in samenwerking met het WCRF netwerk. Waar de nieuwe tool gericht is op lichaamsbeweging, gaat NOURISHING over voeding.
1.58 miljoen kinderen hebben obesitas
Wereldwijd hebben 158 miljoen kinderen tussen de 5 en 19 jaar obesitas. Naar verwachting zal dit aantal verder toenemen tot 254 miljoen in 2025. Dit is een grote bedreiging voor hun gezondheid nu en op volwassen leeftijd. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) was ruim dertien procent van de kinderen tussen 4 en 17 jaar te zwaar in 2019. Bij twee procent hiervan was er zelfs sprake van ernstig overgewicht.
Bekijk hier meer informatie over de online tools MOVING en NOURISHING (in het Engels).
Door: Nationale Zorggids