De International Agency for Research On Cancer (IARC) classificeert de zoetstof aspartaam als mogelijk kankerverwekkend. Tegelijkertijd concluderen experts ook dat er geen reden is om de dagelijkse hoeveelheid aspartaam die veilig is te veranderen. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonsd zegt kennis te hebben genomen van de nieuwe onderzoeken naar aspartaam, de Joint Expert Committee on Food Additives deed er ook onderzoek naar, maar vindt dat het bewijs voor een direct verband tussen aspartaam en kanker niet sterk is. Dit meldt Wereld Kanker Onderzoek Fonds.
“Het is onwaarschijnlijk dat aspartaam schadelijk is wanneer je je houdt aan de veilige hoeveelheden per dag”, schrijft WKOF. “Als je niet meer dan de veilige dagelijkse hoeveelheid zoetstoffen binnenkrijgt, is er geen reden tot zorgen. Om je kans op kanker zo klein mogelijk te maken, kun je het best de tien bewezen aanbevelingen voor minder kans op kanker opvolgen. Samengevat betekent dit: eet volgens de Schijf van Vijf, beweeg meer, behoud een gezond gewicht, drink geen alcohol en rook niet”, aldus Germund Daal van WKOF.
Door: Nationale Zorggids