Onderzoek toont aan dat de helft van de coronapatiënten op de intensive care symptomen van trombose krijgt. Dit blijkt uit een studie onder 184 coronapatiënten op de IC's van drie ziekenhuizen: het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Door trombose is de kans op sterfte groter en dus is het belangrijk dat deze patiënten op tijd worden behandeld. Dit meldt de NOS.
In Nederland en in andere landen was al bekend dat coronapatiënten op de IC tromboseverschijnselen krijgen maar dit onderzoek toont nu aan dat het om een groot aantal mensen gaat. Hoogleraar Interne Geneeskunde Menno Huisman (LUMC), één van de leiders van het onderzoek: "We wisten niet dat zoveel coronapatiënten een trombose-complicatie kregen. De resultaten zijn wereldwijd met verbazing ontvangen. Men hield zich tot nu toe vooral bezig met infecties in de longen en de gevolgen daarvan, maar niet met trombose-complicaties."
Bloedverdunners bij trombose coronapatiënten
De resultaten van het onderzoek zijn aanleiding om deze patiënten twee keer zoveel van het antistollingsmiddel heparine te geven. Huisman: "We weten heel eerlijk gezegd nog niet of dat voldoende is. We hopen het natuurlijk wel en er is ook wel reden om dat aan te nemen. Maar we moeten dat nog uitzoeken. Dat doen we door te kijken naar nieuwe IC-patiënten die vanaf het begin een dubbele dosis heparine hebben gekregen."
Oorzaak trombose bij coronavirus
Bij trombose ontstaan er stolsels in het bloed, die aderen of slagaderen blokkeren. Volgens de hoogleraar zorgt de ontsteking die het coronavirus veroorzaakt voor een activatie van de bloedstolling. De bloedpropjes kunnen in de longen, het hart of in de hersenen zorgen voor een longembolie (dit gebeurde bij de meeste onderzochte patiënten), een hartinfarct of een herseninfarct. Het aantal mensen dat een herseninfarct kreeg, was minder dan het aantal dat een longembolie kreeg. Toch waren dit er nog veel: zeven tot tien keer meer dan normaal. De patiënten die een herseninfarct kregen, waren relatief jong en zaten niet in een risicogroep. Hier maken artsen zich zorgen over.
Door: Nationale Zorggids