Het ministerie van Volksgezondheid maakt 6,2 miljoen euro subsidie vrij voor de toepassing van lipofilling bij een volledige borstreconstructie na borstkanker. Tien Nederlandse ziekenhuizen voeren de studie uit, onder leiding van het Maastricht UMC+. In het nieuwe onderzoek dat halverwege 2020 start wordt bij 350 vrouwen gekeken naar de effectiviteit en veiligheid van lipofilling (gebruik van eigen vetcellen) als reconstructietechniek. Dat is noodzakelijk om de behandeling in aanmerking te laten komen voor vergoeding vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Dit meldt Maastricht UMC+.
Bij lipofilling worden vetcellen van een locatie weggehaald waar genoeg vet beschikbaar is en verplaatst naar de plek van de reconstructie. Na transplantatie van de vetcellen, groeien deze cellen langzaam in op de nieuwe plek.
Bij een behandeling met lipofilling is geen lichaamsvreemd materiaal nodig zoals bijvoorbeeld bij een siliconenprothese, waardoor er geen risico is op infectie, kapselvorming met bijbehorende pijnklachten, scheuring van het implantaat en de noodzaak van latere prothesewissels. Het gaat verder om een relatief weinig belastende operatie, waarvan er drie of vier nodig zijn voor een goed resultaat.
BREAST-trial
Momenteel loopt er in Nederland een landelijk studie naar de toepasbaarheid van lipofilling als borstreconstructietechniek, de zogenaamde BREAST-trial (gecoördineerd door het Maastricht UMC+). In dit onderzoek wordt lipofilling vergeleken met een borstreconstructie waarbij een siliconen borstprothese wordt gebruikt. Die studie is nodig om voldoende wetenschappelijk bewijs te leveren dat de behandeling ook doelmatig is. Met het vrijgekomen bedrag vanuit het ministerie wordt nu een vervolgstudie gestart met de naam BREAST-II. In dit onderzoeksverband komen nog eens 350 vrouwen in aanmerking voor een volledige borstreconstructie met lipofilling.
Kunnen kiezen is belangrijk
"Voor vrouwen met borstkanker is het kunnen kiezen uit meerdere borstreconstructiemethoden erg belangrijk. Niet elke methode is voor iedereen geschikt en niet elke vrouw wil borstimplantaten. Voor een definitieve vergoeding moeten we de resultaten van het onderzoek nog afwachten, maar door de BREAST-II zijn er wel 350 extra patiënten die in aanmerking kunnen komen voor een reconstructie met deze veelbelovende en innovatieve techniek."
Door: Nationale Zorggids
fat or fiction? zie artikel van dr Michel Cromheecke in tijdschrift voor plastische chirurgie.