Onderzoekers van het Radboudumc krijgen samen met collega’s uit acht Europese landen vier miljoen euro EU-subsidie voor onderzoek naar het proportionele gebruik van palliatieve sedatie bij ernstig zieke patiënten. Het onderzoek duurt vijf jaar en moet leiden tot een herziening van het Europese kader voor palliatieve sedatie uit 2009. Dit meldt Radboudumc.
Als het bij ernstig zieke patiënten niet meer lukt de klachten te verhelpen, kan het bewustzijn in de laatste levensfase verlaagd worden om het lijden te verlichten. Binnen Europa bestaan grote verschillen tussen de uitvoering van dergelijke palliatieve sedatie. Het onderzoeksproject Palliative Sedation - The use of proportional palliative sedation for the relief of refractory symptoms krijgt onder leiding van het Expertisecentrum Pijn en Palliatieve Geneeskunde van het Radboudumc vier miljoen Europese subsidie om de praktijk van palliatieve sedatie in Europa beter te onderzoeken.
Comfort van de patiënt
“De toepassing van palliatieve sedatie wordt vaak beperkt tot continue diepe sedatie en wordt verward met een versnelde dood,” zegt projectleider Jeroen Hasselaar van het Radboudumc. “Ons onderzoek richt zich op het proportionele gebruik van palliatieve sedatie. Hierbij zijn het bereiken van controle over onbehandelbare symptomen en het comfort van de patiënt de uitgangspunten. En dus niet de diepte van de sedatie op zichzelf.”
‘We kunnen van elkaar leren’
Met literatuuronderzoek, een observationele klinische studie, case-study en kwalitatief onderzoek naar moreel beraad gaan de onderzoekers de praktijkvoering in de deelnemende Europese landen bestuderen. Hasselaar: “We weten dat er verschillen zijn binnen Europa in de uitvoering van palliatieve sedatie. We kunnen van elkaar leren. Het project heeft als doel de uitvoeringspraktijk van palliatieve sedatie vanuit een gedeeld kader te verbeteren. We streven naar een betere kwaliteit van zorg voor palliatieve patiënten in Europa.”
Het onderzoek zal vijf jaar duren en leiden tot een herziening van het Europese kader voor palliatieve sedatie dat dateert uit 2009. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan onderwijs over palliatieve sedatie, door onder meer een online onderwijsprogramma en een e-book.
Door: Nationale Zorggids