Het Alexander Monro Ziekenhuis start met een nieuwe campagne om zelfonderzoek van borsten te promoten. Veel vrouwen weten namelijk niet hoe ze borstkanker kunnen herkennen. Ook controleren vrouwen lang niet altijd op eventuele afwijkingen in de borsten en nemen ze geen vervolgstappen als ze iets opmerken. Dit meldt het Algemeen Dagblad op basis van onderzoek van het Alexander Monro Ziekenhuis.
Volgens het Alexander Monro weet meer dan 70 procent van de vrouwen niet dat het beter is om de borsten te bekijken dan met de hand op zoek te gaan naar bultjes. Ongeveer 20 procent van de vrouwen blijkt haar borsten nooit te controleren op borstkanker en datzelfde percentage vrouwen maakt geen afspraak met de huisarts bij afwijkingen in de borst.
“De cijfers bevestigen wat wij vaak horen: er zijn nog volop misverstanden over ‘zelfonderzoek’. Zo is het mantra ‘voel eens keer per maand aan je borsten’ maar blijven hangen, terwijl wij als professionals allang weten dat het belangrijker is goed naar je borsten te kijken”, zegt directeur Marjolein de Jong van Alexander Monro. Vrouwen die wel iets zien of voelen, durven vaak niet naar de huisarts, zegt ze. Omdat ze bang zijn daadwerkelijk iets aan te treffen of omdat ze het wegzetten als iets onbenulligs.
Door goed te kijken aar een eventuele huiduitslag, sinaasappelhuid of roodheid van de borsten, kunnen vrouwen eventuele borstkanker ontdekken. Vaak worden dergelijke afwijkingen afgedaan als eczeem of een tijdelijke ontsteking, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het kán een teken van iets ergers zijn.
Door: Nationale Zorggids