De top van 25 Europese universitaire medische centra, medische faculteiten en andere belanghebbenden binnen het medische onderwijs komen 12 april bijeen in het Erasmus MC. Ze praten op die dag met elkaar over de toekomst van het medische onderwijs. Onderwerp van discussie: hoe bereiden we in Europa toekomstige artsen voor op de toenemende digitalisering van de geneeskunde? Dit meldt Erasmus MC.
Artsen (in spe) hebben te maken met voortrazende technologische ontwikkelingen op het gebied van ict. Robotisering van processen in de zorg, geavanceerde beeldvormende technieken, big data, de automatisering op operatiekamers en intensive care-afdelingen, honderden handige apps, serious games, het wemelt in de geneeskunde van de digitale toepassingen. Artsen hebben daarom een gedegen basiskennis van ict nodig om nieuwe ontwikkelingen op waarde te kunnen schatten.
Rol van de radioloog
Annejet Goede, namens het Research Development Office mede-organisator van de bijeenkomst: “In de radiologie geeft de computer bij de beoordeling van imaging in bepaalde gevallen al evenveel goede resultaten als een radioloog. De rol van de radioloog in de toekomst verandert daardoor, die zal de processen kritisch moeten gaan bewaken. Daar moet in het onderwijs al rekening mee worden gehouden.”
Andere benadering patiënt
Ook patiënten begeven zich op de digitale snelweg. Al googelend hebben zij soms al een diagnose gesteld voordat ze voor het eerst bij een arts op bezoek komen. “Dat vergt een andere benadering van de patiënt”, stelt Goede. “Daar zou aandacht voor kunnen komen in de curricula van de medische opleidingen.”
Grote eer
Tijdens de bijeenkomst van vrijdag hoopt men een serie ambities vast te stellen die in de nabije toekomst in gezamenlijkheid wordt uitgewerkt en die beleidsmakers zal helpen om beleid op dit onderwerp te ontwikkelen. “We hebben niet de illusie dat er meteen een nieuw Europees curriculum wordt opgesteld”, zegt Goede. “Maar dit is wel een eerste stap, en door samen te werken, hoeven we niet allemaal het wiel uit te vinden. Het is een grote eer voor Erasmus MC om dit belangrijke evenement samen met de Europese Commissie te mogen organiseren.”
Door: Nationale Zorggids
Ook de toenemende digitalisering van de geneeskunde heeft te maken met leven en werken naar eer en geweten met de basis dat een rechtsstaat een rechtsstaat is. Als er geen vertrouwen in de rechtsstaat is, dan vertrouw ik de arts ook niet. De arts heeft in 1dag besloten dat ik diabetes heb, 12 jaren later zegt ander arts je moet insuline gebruiken naar lichaams gewicht.