Als eerste ziekenhuis in Europa biedt Máxima Medisch Centrum (MMC) een borstreconstructie voor slanke vrouwen, waarbij lichaamseigen weefsel wordt gebruikt en minimale littekens achterblijven. Tot nu toe was deze groep vrouwen aangewezen op implantaten. Door een unieke samenwerking tussen plastisch- en oncologisch chirurg is het nu mogelijk om de borst te reconstrueren met het vetvlies in de buik. Dit meldt MMC.
“Voor slanke vrouwen waren er tot nu toe nauwelijks mogelijkheden voor reconstructie met eigen weefsel, omdat zij vaak onvoldoende uitwendig buikhuid en –vet hebben”, vertelt plastisch chirurg Coralien Broekhuysen. De bijzondere ingreep die hiervoor de oplossing vormt, werd jaren geleden bedacht door haar collega Maarten Fechner. Deze operatie wordt tot nu toe nog nauwelijks uitgevoerd in Europa, maar behoort in MMC inmiddels tot de reguliere mogelijkheden voor een reconstructie.
Minimale littekenvorming
Voor de nieuwe methode werken Broekhuysen en haar collega’s samen met oncologisch chirurg Gerrit Slooter, expert op het gebied van kijkoperaties: “Ik maak het inwendig vetvlies uit de buik los met een kijkoperatie. Dit weefsel wordt gebruikt door de plastisch chirurg voor reconstructie van de geamputeerde borst, waarmee een natuurlijk uitziende en aanvoelende borst gecreëerd kan worden. Deze borst kan indien nodig nog bestraald worden.” Een voordeel van de kijkoperatie is dat de patiënt weinig littekens aan deze reconstructie overhoudt.
Extreme zorgvuldigheid
Uniek is de samenwerking tussen beide specialisten; zij staan samen op de operatiekamer en wisselen elkaar af. "Het resultaat van de ingreep wordt bepaald door extreme zorgvuldigheid. Eerst al bij de kijkoperatie, daarna bij de microchirurgie waarmee we het vetvlies aansluiten in de borst”, aldus Broekhuysen. Doordat het volume van het vlies niet groot is, kan deze manier van reconstrueren alleen ingezet worden bij vrouwen die een niet te grote nieuwe borst (maximaal B-cup) wensen en bij wie er geen huid toegevoegd hoeft te worden. Ook kan er maar één borst van gemaakt worden.
Door: Nationale Zorggids
Beeld: MMC