Apneu bij te vroeg geboren kinderen monitoren zonder onnodige schade
Onderzoeker Ilde Lorato van de TU Eindhoven heeft samen met het Máxima MC en Philips infraroodcamera’s, beeldverwerkingssoftware en een slimme fopspeen ontwikkeld om de monitoring van te vroeg geboren kinderen met apneu minder ongemakkelijk te maken. Nu worden er nog elektroden op het gevoelige huidje van de baby geplakt. Dit meldt het Máxima MC.
Premature baby’s liggen op de neonatale intensive care units (NICU’s) waar hun hartslag, ademhaling en saturatie worden gemonitord met elektroden. Naast dat de elektroden apneu niet goed herkennen, zijn ze ook ongemakkelijk voor de gevoelige huid van een prematuur.
“Hij kan gemakkelijk geïrriteerd of zelfs beschadigd raken door het gebruik van plakelektroden. We hebben daarom gezocht naar alternatieven die minder ongemak veroorzaken voor deze kwetsbare zuigelingen, zoals camera’s”, zegt Lorato.
Infraroodcamera’s
Er is voor infraroodcamera’s gekozen, zodat de baby’s ook in het donker in de gaten gehouden kunnen worden. Bovendien kunnen de camera’s de ademhalingsbeweging én doorstroming zien. De beelden die camera’s maakten, zijn gebruikt om een beeldverwerkingsalgoritme te ontwikkelen dat apneu kan herkennen. De slimme fopspeen is een uitvinding die is ontwikkeld nadat Lorato zag dat baby’s die op een fopspeen zuigen, bewegingen maken die op ademhalen lijken. Deze nieuwe fopspeen kan zuigbewegingen registreren die gemakkelijk van ademhaling te onderscheiden zijn.
De fopspeen en camera’s worden in de praktijk nog niet gebruikt en dat zal ook nog wel even duren, maar de hoop is dat over een tijdje de elektroden vervangen kunnen worden voor een minder invasieve monitoringstechniek.
Door: Nationale Zorggids