15 juni 2021 om 12:18
2 minuten lezen

‘Zorgverzekeraars moeten uitwisseling patiëntenfoto’s bezien’

Zorgverzekeraars doen er goed aan om de werkwijze rondom het uitwisselen van foto’s van machtigingen te bezien. Dit zegt minister Tamara van Ark voor Medische Zorg in een reactie op een borstkankerpatiënt die voor zorgverzekeraar Menzis foto’s van haar borsten moest maken om akkoord te krijgen op vergoeding voor een hersteloperatie. Dit meldt Skipr. 

Menzis vroeg de vrouw om foto’s van haar ‘mislukte’ borsten. Omdat ze borstkanker had, onderging ze een amputatie. Ze kreeg implantaten, maar die hebben de nodige cosmetische schade aangericht. Een plastisch chirurg drong aan op een hersteloperatie, die door de zorgverzekeraar vergoed werd Maar de zogenoemde ‘DIEP-lap’-operatie met eigen weefsel uit de buik, riep bij de 51-jarige vrouw veel vragen op. Met name omdat ze niet nog eens een ingrijpende operatie wilde ondergaan. Liever gaat ze voor lipofilling, maar de verzekeraar wil eerst foto’s van haar borsten zien voordat deze toestemming geeft voor vergoeding.

Beveiligde verbinding  

De vrouw wil dit niet via een onbeveiligde verbinding doen en weigert Menzis te vergoeding. Van Ark is het met de vrouw eens dat gevoelige informatie, zoals naaktfoto’s, enkel via een beveiligde verbinding verstuurd moeten worden. “Met veel respect en privacy. Hierdoor wordt verzekerde zo min mogelijk belast.” Verzekeraars moeten hun verzekerden goed informeren over de omgang met dergelijke gevoelige informatie. Wisselen zorgaanbieders en zorgverzekeraars bijvoorbeeld foto’s uit, dan mag dat alleen met goedkeuring van de patiënt in kwestie. 

Aanvraag voor vergoeding via behandelaar 

Voor sommige patiënten is het maken van foto’s confronterend en daarom doen behandelaren dit. Zij dienen ook de aanvraag voor vergoeding in, via een beveiligd platform. De vrouw die verzekerd is bij Menzis, verzocht haar behandelaar om de foto’s nog niet te delen. Daarop vroeg de verzekeraar voor een compleet dossier nogmaals om een foto, zodat de vrouw een machtiging kon krijgen. Ook bood men haar een alternatief aan, zegt Van Ark, om de foto’s via een medisch consult van de verzekeraar zelf te versturen.

Inmiddels onderzoekt Menzis of het duidelijker afspraken kan maken over het versturen van naaktfoto’s. Ook wordt mogelijk een toestemmingsverklaring opgenomen in het aanvraagproces.

Van Ark vraagt andere verzekeraars ook om hun procedures te bezien en deze actief onder de aandacht te brengen bij zorgaanbieders.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Ziekenhuizen

    Hoogte schadeclaim AH-klant met hepatitis A na eten blauwe bessen verschilt per persoon

    Vandaag om 12:22
    • Ziekenhuizen

    Onderzoek naar andere methodes om borstkanker bij dicht borstklierweefsel op te sporen

    Vandaag om 11:44