Logo_umc_utrecht_logo

Het heeft ongeveer twintig jaar aan ontwikkelen gekost, maar het UMC Utrecht is er in geslaagd om tumoren te bestralen in combinatie met MRI-scanner. Hierdoor is het mogelijk om de tumor veel nauwkeuriger te bestralen. Er wordt gesproken over een wereldwijde doorbraak. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Onlangs zijn de eerste patiënten behandeld met de nieuwe behandelmethode. Hoewel de aantallen nu nog klein zijn, zou dit in 2020 kunnen stijgen naar honderden patiënten per jaar. Doordat de tumor nauwkeurig wordt bestraald, zijn uiteindelijk minder behandelingen nodig. Hierdoor worden ook de bijwerkingen verminderd.

Interesse vanuit het buitenland

Het duurt waarschijnlijk nog acht tot tien jaar voordat deze behandelmethode wereldwijd ingezet kan worden voor het bestralen van tumoren. Meerdere ziekenhuizen in de Vereinigde Staten, Engeland en Canada staan te popelen om de techniek ook toe te kunnen passen. Naast het UMC Utrecht doet ook het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis mee aan het project met de nieuwe techniek.

Hoofd fysica in het UMC Utrecht Jan Lagendijk kwam twintig jaar geleden al met het idee om bestraling te combineren met een MRI-scan. Met zo’n scan kan weergegeven worden waar een tumor zich precies bevindt. Daarmee kan bekeken worden welk deel van het lichaam bestraald moet worden. Vooral bij tumoren in de buikholte kan de tumor van plaats verschuiven, bijvoorbeeld door een volle of lege blaas en maag. Het bestralingsgebied wordt daarom groter ingeschat, wat meer bijwerkingen veroorzaakt dan nodig is.

Prototype

Langendijk maakte samen met zijn medewerkers een prototype waarin de twee apparaten gecombineerd worden, zowel de MRI-scanner als het apparaat voor bestraling. Hierdoor is het mogelijk om een MRI-scan te maken op het moment van bestraling, zodat de precieze locatie van de tumor duidelijk is.

Door: Redactie Nationale Zorggids