Maart roert zijn staart. Niet alleen als het om het weer gaat, maar ook het zorgnieuws ging deze maand alle kanten op. We hadden droevig nieuws én we hadden zonnig nieuws. In ons maandoverzicht van maart zetten we alle soorten voor je op een rijtje. Waaronder de opkomst en ondergang van Coöperatie Laatste Wil, de stopzetting van het MS-medicijn Fampyra en het advies over het preventief inzetten van de hiv-preventiepil PrEP.
Stormachtig weer
Maart die zijn staart roeit, betekent dat het tussen de zonneschijn ook flink stormachtig kan zijn. En zo gaat dat ook op de Nationale Zorggids. Zo kreeg het College voor de Rechten van de Mens nog een flink aantal klachten van mensen met een beperking die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen wilden stemmen. Mensen met een lichamelijke, visuele, verstandelijk of psychische beperking konden deze maand laten weten welke problemen zij ervoeren bij het uitbrengen van hun stem.
Ook het nieuws rondom Coöperatie Laatste Wil (CLW) was op zijn minst stormachtig te noemen. CLW kwam vorig jaar september voor het eerst grootschalig in het nieuws toen het aankondigde een humaan zelfdodingspoeder te hebben gevonden. Helaas pleegde een 19-jarig meisje een aantal weken geleden zelfmoord met de door de Coöperatie aangeprezen poeder, waardoor de politiek en het Openbaar Ministerie zich genoodzaakt voelden om in te grijpen. Inmiddels heeft CLW al haar activiteiten gestaakt.
Als het aan staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ligt, komt er een regeling waarbij het inkomen van mensen met een arbeidsbeperking wordt aangevuld tot het minimumloon. Werkende arbeidsbeperkten moeten dit zelf regelen bij de gemeente. In wezen wil het kabinet de huidige regelingen versimpelen zodat mensen met een handicap sneller aan het werk komen. Maar dit voornemen stuit op veel weerstand van vakbonden, werknemersorganisaties en patiëntenorganisaties. Zij waarschuwen voor het risico dat komt te liggen bij de werknemer en een vergrote kans op schulden. Zeker voor mensen van het inkomen al laag is.
Zonnig(er) nieuws
De Gezondheidsraad adviseert mensen die een groot risico lopen op een hiv-infectie, preventief hiv-remmers (PrEP) te geven. De prijs van PrEP is de afgelopen tijd flink gedaald en daarom zou de verstrekking ervan kosteneffectief zijn. Onder meer het Aidsfonds, GroenLinks en D66 pleitten al langere tijd voor het beschikbaar maken van PrEP voor bepaalde risicogroepen. Een ander belangrijk advies van de Gezondheidsraad deze maand: er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig naar ME/CVS om patiënten beter te kunnen helpen. Klachten moeten bovendien serieus genomen worden.
Begin deze maand lanceerde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid het Pact voor de Ouderenzorg. Met het pact komen tal van partijen, waaronder gemeenten, verzekeraars, zorgverleners en andere maatschappelijke partners, samen in actie om eenzaamheid te signaleren en te doorbreken, goede zorg en ondersteuning thuis te organiseren en de kwaliteit van verpleeghuiszorg te verbeteren. Onderdeel van het Pact voor de Ouderenzorg is de afschaffing van de 5-minutenregistratie voor wijkverpleegkundigen.
In het kort: de Paralympische Spelen die begin deze maand van start ging was een succes voor TeamNL. Met drie keer goud, drie keer zilver en een bronzen medaille waren het de succesvolste Paralympics ooit voor Nederland.
Nog meer nieuws...
Er zijn grote prijsverschillen als het gaat om ziekenhuiszorg. Het Centraal Planbureau legde de contractprijzen van zorgverzekeraar CZ met ziekenhuizen en de contractprijzen van IJsselmeerziekenhuizen met zorgverzekeraars naast elkaar.
Over ziekenhuizen gesproken: de griepepidemie is na vijftien weken op zijn retour. Dit betekent dat overbelaste ziekenhuizen binnenkort weer op normaal niveau kunnen functioneren.
Verpleegkundigen, en dan vooral nieuwe verpleegkundigen, zijn ontevreden over hun salaris. Zij vinden dat ze meer geld zouden moeten verdienen. De maandelijkse rekeningen kunnen ze alleen betalen als ze avond-, nacht-, of weekenddiensten zouden draaien. Wij spaken hierover met beroepsvereniging V&VN.
Afgelopen jaar zijn er door bedrijven bijna vierhonderd meldingen gemaakt van leveringsproblemen van medicijnen. Het is in nagenoeg alle gevallen gelukt om voor de patient een adequaat alternatief medicijn te vinden. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Inspectie Gezondheidszorg en jeugd zeggen dat de tekorten met name ontstaan door een vertraging in de productie of distributieproces van een medicijn. Maar volgens Berenschot ontstaan geneesmiddelentekorten met name bij een preferent medicijn. Het preferentiebeleid zou dus de beschikbaarheid van medicatie kunnen raken.
Populairste artikelen van maart
Het is iedere keer weer interessant om te zien welke artikelen goed gelezen worden. Soms verwacht je het, soms niet. Zo was het bericht over het stopzetten van het MS-medicijn Fampyra het meest populair. Veel MS-patiënten zijn geschokt, want zij hebben wél iets aan het medicijn ondanks de bewering van Zorginstituut Nederland dat het weinig effectief is. Ook deed het nieuws over het verzonnen slagingspercentage van een bekend stoppen-met-rokencursus het goed, evenals het bericht over huisartsen die overgangsklachten bij vrouwen niet serieus nemen en dat overgewicht bij kinderen niet te stoppen is door straf of beloning. Tot slot deed ook de eikenprocessierups het goed. Deze is er vanaf half mei weer en kan jeuk en ontstoken ogen veroorzaken.
Door: Redactie Nationale Zorggids