Het is een ogenschijnlijk simpele, maar slimme oplossing: het probleem van resistente bacteriën vermijden door de behandeling niet te richten op de bacteriën zelf, maar op de cellen waarin de boosdoener zich schuilhoudt. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vonden meerdere stoffen die zo kunnen werken. Dat meldt het ziekenhuis.
De onderzoekers kwamen de stoffen op het spoor door een combinatie van experimenten in het laboratorium en een slim computermodel. Hieruit kwam een lijst met stoffen naar voren die de groei van bacteriën kunnen remmen. Ze helpen de bacterie zelf alleen niet om de zeep, maar ze grijpen in in processen in de cel die de bacterie gebruikt om te overleven, aldus promovendi Kees Korbee en Matthias Heemskerk.
Op basis van de stoffen die uit de experimenten naar voren kwamen, maakten Sloveense collega’s van de LUMC-onderzoekers een computermodel dat kan voorspellen welke andere stoffen ook op zo’n manier zouden kunnen werken tegen resistente bacteriën. Uit het model rolden meerdere opties: van sommige van de voorspelde stoffen was al bekend dat ze betrokken zijn bij de overleving van bacteriën in lichaamscellen, maar de onderzoekers vonden ook nieuwe kandidaten.
Opvallend genoeg kwamen zowel uit de experimenten in het lab als uit het computermodel dezelfde type stoffen naar voren. “De stoffen die we vonden zijn allemaal betrokken bij een bepaalde moleculaire route die de bacteriën zoals Mycobacterium tuberculosis gebruiken om in leven te blijven.” Dit is goed nieuws, want er zijn al medicijnen bekend die deze moleculaire route kunnen verstoren. Dat kan volgens de onderzoekers een mooi startpunt zijn voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen infecties met resistente bacteriën.
Door: Redactie Nationale Zorggids