Normal_microscoop1

Wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgen samen ruim acht ton subsidie voor hun onderzoek naar diabetes type 1. Met het geld van de Juvenile Diabetes Research Foundation gaan de twee onderzoeksgroepen op zoek naar de oorzaak en een mogelijke behandeling van de ziekte. Dat meldt LUMC. 

Onderzoekers van de afdeling Interne Geneeskunde gebruiken het geld voor hun zoektocht naar een manier om kapotte cellen in de alvleesklier te vervangen. In gezonde mensen maken deze zogeheten bètacellen insuline aan, maar bij patiënten met diabetes type 1 zijn de cellen vernietigd door het immuunsysteem.  De insulineproductie komt stil te liggen en daarvan worden patiënten ziek.

“De laatste jaren zijn we erachter gekomen dat menselijke volwassen alvleeskliercellen onder bepaalde omstandigheden van identiteit kunnen wisselen. Ze kunnen veranderen van het ene type in het andere”, legt onderzoeker Françoise Carlotti uit. Dit fenomeen gaan Carlotti en haar team nu nader onderzoeken. Hun uiteindelijke doel: erachter komen welke signalen de alvleeskliercellen moeten krijgen om van identiteit te wisselen. Uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot medicijnen voor het herstel van insuline-producerende bètacellen.

Het tweede project dat subsidie kreeg van de Juvenile Diabetes Research Foundation bouwt verder op bestaande kennis over diabetes type 1. Eerder ontdekten LUMC-onderzoekers namelijk al dat de insulineproducerende cellen in de alvleesklier zelf een ‘verkeerd’ eiwit aanmaken. Het is dit eiwit dat een reactie uitlokt van het afweersysteem, waarna de cellen kapot worden gemaakt.

De onderzoekers, onder leiding van Arnaud Zaldumbide van de afdeling Moleculaire Celbiologie, gaan in hun vervolgproject op zoek naar alle varianten van deze verkeerde eiwitten. Uiteindelijk willen ze weten wat precies de rol van deze eiwitten is bij het ontstaan en het verloop van diabetes type 1.

Door: Redactie Nationale Zorggids