Het Deventer Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente (MST) en Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) gaan samenwerken in een nieuw netwerk voor oncologische zorg in en om de regio Twente en Salland. Dat hebben de raden van bestuur van de drie ziekenhuizen vandaag bekend gemaakt, meldt MST.
Deventer Ziekenhuis, MST en ZGT willen intensief samenwerken voor diagnose, behandeling en nazorg van patiënten met alle vormen van kanker. Door expertise uit te wisselen en gezamenlijke behandelafspraken te maken, verwachten de ziekenhuizen de kwaliteit van kankerzorg in de regio verder te verhogen. Hiervoor willen de ziekenhuizen ook de krachten bundelen op het gebied van onderzoek en innovatie.
Door de samenwerking blijft het bovendien mogelijk patiënten dicht bij huis te blijven behandelen, ook voor vormen van kanker die relatief weinig in het verzorgingsgebied voorkomen. Landelijk concentreert de complexe oncologische zorg zich steeds meer in een beperkt aantal gespecialiseerde instellingen en netwerken. Zo moeten ziekenhuizen van beroepsverenigingen en zorgverzekeraars minimum aantallen chirurgische ingrepen verrichten bij slokdarm-, maag-, alvleesklier- en leverkanker.
Uitgangspunt is dat patiënten altijd in hun eigen ziekenhuis terechtkunnen voor een diagnose, onderzoek en nazorg. De behandeling daarentegen kan voor bepaalde oncologische zorg plaatsvinden in één van de andere samenwerkende ziekenhuizen. De instellingen werken de komende periode uit waar de patiënt het beste terechtkan voor welke behandeling.
Onderzoek en innovatie krijgen een belangrijke plek in de samenwerking. Onder meer door uitkomsten van kankerbehandelingen samen met patiënten en professionals te meten en analyseren, verwachten de ziekenhuizen de zorgkwaliteit voor patiënten verder te kunnen verbeteren (value based healthcare). Hiermee moet een toonaangevend netwerk voor kankerzorg in het oosten van Nederland ontstaan.
De drie ziekenhuizen werken de plannen de komende maanden verder uit. Dan wordt ook de naam van het nieuwe oncologische netwerk bekend. Verder zal duidelijk worden waar patiënten straks exact terechtkunnen voor deze zorg.
Door: Redactie Nationale Zorggids