Een derde van de mensen die is genezen van kanker heeft psychische hulp nodig. Deze hulp wordt echter niet vaak geboden vanuit de zorgorganisatie, zo blijkt uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding. De zorg is er wel, maar patiënten weten het zelf niet altijd te vinden. Het ministerie van Volksgezondheid start met een pilot, waarbij (ex)-kankerpatiënten de zorg krijgen die zij nodig hebben. Dat meldt NOS.
Dat de juiste nazorg de patiënt niet altijd bereikt, heeft onder andere te maken met gebrek aan kennis bij huisartsen, patiënten die niet durven te vragen of bepaalde zorg die niet vergoed wordt. Alette Zeijlstra is een voormalig kankerpatiënt en heeft veel baat bij de psychische hulp die ze nu krijgt. Zij heeft zelf ook moeten zoeken, voordat ze de juiste nazorg kreeg. “Het is echt een speurtocht, ik kan me voorstellen dat veel mensen geen idee hebben hoe ze dat moeten aanpakken”, zegt Zeijlstra.
De kanker is verdwenen, maar Zeijlstra heeft nog veel last van vermoeidheid. Ook is ze angstig, vooral voor de de dood of een slecht bericht van de huisarts. Ze kwam uiteindelijk bij een therapeut terecht die haar heeft geholpen. Deze was echter niet gespecialiseerd in nazorg aan kankerpatiënten. Zeijlstra vraagt zich dan ook af of het beter was geweest als het traject vanaf het begin duidelijk was. De zorg die verleend wordt vanuit de pilot van het ministerie van Volksgezondheid wordt vergoed.
Door:Redactue Nationale Zorggids