Normal_doctor-getty-250x200_dokter

Werknemers met zware beroepen zouden eerder op pensioen moeten om ervoor te zorgen dat deze mensen langer leven. Daarvoor pleit promovendus Bastiaan Ravesteijn van de Erasmus Universiteit in Rotterdam die onderzoek deed naar gezondheidsverschillen tussen arm en rijk voor zijn. Werknemers van 50-plus met zware beroepen zouden zich volgens hem moeten omscholen voor minderbelastende beroepen, of eerder op pensioen mogen. Dit meldt Volkskrant.

Uit de studie van Ravesteijn blijkt dat het lijf veel sneller veroudert als iemand lichamelijk zwaar werk doet. Daaronder vallen beroepen zoals metselaars, timmermannen, bakkers en verpleegkundigen. Wie een functie heeft met weinig controle over de dagelijkse taken, veroudert nog sneller. Dit kan een baan zijn zoals lopende bandmedewerker, kassamedewerker of bediener van machines in chemische fabrieken. “Dit zijn doorgaans beroepsgroepen met lage inkomens. Daar kan je dus ook de pensioenleeftijd van laten afhangen”, vindt Ravesteijn.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is het nog maar de vraag of dit idee haalbaar is. “Een lijst met zware beroepen blijft arbitrair en zal altijd tot discussie leiden”, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Ook werkgeversvereniging AWVN zet haar kanttekeningen bij het idee van de promovendus. “Als er een uitzondering komt voor zware beroepen, wat doen we dan met vrouwen die gemiddeld langer leven?”

Het ministerie denkt net als de vakbonden en werkgevers dat het voor werknemers met een zwaar beroep belangrijk is om te voorkomen dat zij ernstige lichamelijke klachten krijgen. Volgens de FNV is in veel cao’s al afgesproken dat de oudere generatie korter werkt om plaats te maken voor jonge werknemers. Hierdoor wordt het lichaam ook minder belast.

© Nationale Zorggids