Van 6 tot en met 12 maart 2016 vindt de jaarlijkse Wereld Glaucoomweek plaats. In Nederland lopen naar schatting 100.000 mensen ongemerkt met deze sluipende oogziekte rond. Vroege opsporing is noodzakelijk, glaucoomschade aan het oog is onomkeerbaar. Daarom lanceert het Oogfonds tijdens de glaucoomweek een nieuwe online glaucoomtest.
Glaucoom is een veelvoorkomende oogziekte, waarbij de oogzenuw beschadigt. Het risico op glaucoom stijgt vanaf het veertigste levensjaar. Mede door de vergrijzing worden steeds meer Nederlanders getroffen door deze ingrijpende oogziekte. Naar schatting hebben in Nederland 200.000 mensen glaucoom. Slechts de helft is zich hiervan bewust. Schade door glaucoom is onomkeerbaar. Door het verloren gaan van oogzenuwvezels ontstaan blinde vlekken. Om zoveel mogelijk zicht te behouden is het cruciaal glaucoom zo snel mogelijk te ontdekken en te behandelen. De oogziekte in een vroeg stadium herkennen is echter niet eenvoudig.
Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: "Glaucoom geeft geen pijn en vaak ook lange tijd geen klachten. Het zicht verdwijnt aan de randen van het gezichtsveld, maar doordat onze hersenen de ontbrekende informatie aanvullen, blijft dit vaak lang onopgemerkt. Met alle gevolgen van dien."
Om glaucoom in een vroeg stadium te signaleren, heeft het Oogfonds de online glaucoomtest ontwikkeld. Met deze korte gratis test kan iedereen zijn of haar gezichtsveld controleren en checken of er sprake is van een verhoogd risico op glaucoom. Edith Mulder: "Onze glaucoomtest maakt mensen bewust van de symptomen en risicofactoren van glaucoom. De test is geen vervanging van een professioneel glaucoomonderzoek. Doel is juist om bij signalen van glaucoom zo snel mogelijk naar een optometrist of oogarts te verwijzen."
Het Oogfonds investeert in wetenschappelijk onderzoek, voorlichting en preventie om de groei van het aantal slechtzienden en blinden in Nederland stoppen. Daarnaast ondersteunt de stichting projecten op het gebied van maatschappelijke toegankelijkheid.
©Nationale Zorggids