Normal_medicijn_medicatie_blisterverpakking

Eind vorige week heeft medicijnfabrikant Aspen Pharma Trading bekend gemaakt dat het schildkliermedicijn Thyrax Duotab (levothyroxine) per 1 februari 2016 niet meer leverbaar is op de Nederlandse markt. De fabrikant wijt dit aan technische problemen bij de verhuizing van de productielijn van Nederland naar Duitsland. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft aangegeven dit een zeer zorgelijke situatie te vinden. Het nieuws heeft dan ook voor grote onrust bij patiënten gezorgd. De Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade, kortweg ASP genoemd, is benaderd door een aantal van hen, dat het voormelde probleem bij de specialistenvereniging onder de aandacht bracht. Dat meldt ASP.

Op basis van de Geneesmiddelenwet zijn fabrikanten verplicht om van ieder medicijn voldoende voorraad te hebben. Als er zich een probleem in de productie voordoet of de levering gestaakt wordt, dan moet dit minimaal twee maanden van tevoren aan het CBG gemeld worden. Het is de vraag of de fabrikant aan deze eis heeft voldaan. De 350.000 patiënten die afhankelijk zijn van het medicijn zijn in ieder geval overvallen door het nieuws. "Een fabrikant heeft een zorgplicht voor het tijdig leveren van haar medicijnen, zeker als patiënten voor de bestrijding van hun klachten sterk afhankelijk zijn van het slikken van dit medicijn", aldus Tim Bueters voorzitter van ASP. 

De ASP vindt dat dit een maatschappelijk probleem is dat nader aan de kaak gesteld moet worden. Schildklierpatiënten, maar ook andere patiënten die in de toekomst de dupe kunnen worden van medicijnen die niet meer geleverd worden, hebben recht op antwoorden. Dit is de reden dat ASP een meldpunt heeft geopend voor schildklierpatiënten die hinder ondervinden van het leveringsprobleem van Thyrax. ASP wil hun stem laten horen bij de betrokken partijen. Bueters licht toe: "Je ziet dat de commerciële belangen van een fabrikant interfereren met de gezondheid van patiënten. Dit is helaas iets dat we vaker zien gebeuren, ook bij de slachtoffers die wij bijstaan. De gezondheidszorg wordt steeds commerciëler, zorgverzekeraars krijgen meer en meer invloed en dat komt de kwaliteit van de gezondheidszorg niet altijd ten goede." 

©Nationale Zorggids