Patiënten van het Dialyse Centrum Groningen (DCG) krijgen sinds kort voedings- en bewegingsadvies op maat. Samen met de diëtist doorlopen ze de stappen van de PT-Global app. Met de app kan ondervoeding of een risico daarop worden aangetoond. Dit meldt het Dialyse Centrum Groningen.
Ondervoeding komt bij dialysepatiënten relatief veel voor. Schattingen in onderzoek stellen dat 35-45 procent van de patiënten ondervoed is. Daarbij is met name sprake van het verlies van lichaamseigen eiwitten, vetmassa en energiereserves. Het verlies van eiwitten hangt samen met de impact van dialyse op het lichaam. Patiënten hebben meer eiwitten nodig dan mensen die niet dialyseren.
Ondervoeding is een belangrijk onderwerp voor de diëtisten werkzaam bij het dialysecentrum, maar was voorheen soms moeilijk meetbaar te maken. De PT-Global app gebruikt verschillende factoren om in te schatten of een patiënt kampt met ondervoeding. De komende maanden monitort het DCG hoe het werken met de app gaat. Wanneer deze pilot goed bevalt, integreert de organisatie de app blijvend in de diëtetiekbehandeling.
Tijdens een afspraak doorlopen de diëtist en patiënt samen de app. Door dit te doen wordt de patiënt zich meer bewust van zijn voedingstoestand en zijn invloed daarop. Eerst geeft de patiënt aan hoe zijn gewicht zich heeft ontwikkeld, wat hij eet en drinkt, welke voedingsproblemen hij heeft en hoeveel hij beweegt. Vervolgens kijkt de diëtist naar een aantal fysieke zaken die kunnen wijzen op ondervoeding. Uiteindelijk geeft de app een score die aangeeft of de patiënt ondervoed is of dat het risico bestaat dat in de toekomst ondervoeding optreedt.
© Nationale Zorggids