Het Radboudumc in Nijmegen gaat onderzoeken of een MRI-scan geschikt is voor bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker. Met de huidige PSA-test worden veel onschuldige vormen van kanker opgespoord. Volgens de onderzoekers van het ziekenhuis kan het MRI-onderzoek in combinatie met de PSA-test deze overdiagnose met negentig procent verminderen. Dat meldt het Radboudumc.
Het ziekenhuis krijgt van KWF-Alpe d'Huzes 1,25 miljoen euro om het onderzoek uit te voeren. Er doen 660 mannen mee in vier ziekenhuizen, namelijk Radboudumc, HagaZiekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Ziekenhuisgroep Twente.
Prostaatkanker wordt momenteel vastgesteld op basis van een PSA-test. Als er een verhoogde waarde van het Prostaat Specifieke Antigeen in het bloed wordt gevonden, dan is er mogelijk sprake van prostaatkanker. Vervolgens krijgen de mannen twaalf naalden in de prostaat om weefsel weg te nemen, ook wel een biopt genoemd, dat vervolgens wordt onderzocht. Bij slechts 21 procent van de mannen wordt prostaatkanker geconstateerd en bij de helft van de mannen gaat het om een onschuldige vorm. Het radboudumc noemt dit 'een belastende en onnauwkeurige methode'.
Met een MRI-scan is het ook mogelijk om prostaatkanker vast te stellen. Met de scan is te achterhalen hoe agressief de tumor is en waar deze precies zit. Het MRI-onderzoek moet gedaan worden in combinatie met een PSA-test. “Deze combinatie zou negentig procent van de onterechte diagnoses, en daarmee onnodige behandeling, kunnen voorkomen”, zegt radioloog Jelle Barentsz van het Radboudumc. “Als er een tumor wordt gevonden, moet er alsnog geprikt worden, maar met deze combinatie wordt al veel onnodig prikken voorkomen.”
Als het resultaat van het onderzoek positief is, kan over twee tot drie jaar een bevolkingsonderzoek worden ingevoerd. Prostaatkanker is de meest dodelijke vorm van kanker bij mannen. Jaarlijks overlijden 2.500 mannen aan de ziekte. De verwachting is dat een bevolkingsonderzoek een groot deel van deze sterfgevallen kan voorkomen.
© Nationale Zorggids