Normal_alvleesklier

Patiënten met acute alvleesklierontsteking krijgen vaak direct bij opname in het ziekenhuis een voedingssonde ingebracht om ernstige infecties te voorkomen. Uit een grote landelijke studie van het UMC Utrecht is gebleken dat deze ingreep overbodig is, omdat het aantal infecties bij deze ernstige zieke patiënten hierdoor niet vermindert. Dit meldt het Meander Medisch Centrum, dat heeft meegewerkt aan het onderzoek.

Acute alvleesklierontsteking of pancreatitis is een ernstige aandoening die per jaar ongeveer vierduizend Nederlanders treft. Patiënten met deze ontsteking worden met heftige pijn en misselijkheid opgenomen in het ziekenhuis. De meesten herstellen binnen enkele dagen vanzelf. Bij ongeveer dertig procent van de patiënten ontstaan echter ernstige infecties die een langdurig herstel vragen. Een vijfde van de patiënten met ernstige infecties komt zelfs te overlijden. Het plaatsen van een slangetje via de neus naar de dunne darm zou onder andere de darmperistaltiek bevorderen en zo mogelijk ernstige infecties door alvleesklierontsteking voorkomen. De sonde kan pijnlijk en vervelend zijn voor een patiënt. Wetenschappers waren het er tot nu toe nog niet over eens of deze onaangename ingreep de patiënt daadwerkelijk helpt.

De landelijke Pancreatitis Werkgroep Nederland, een samenwerkingsverband tussen verschillende academische en topklinische ziekenhuizen, heeft nu aangetoond dat de ingreep meestal overbodig is. MDL-artsen Thijs Schwartz en Menno Brink van het Meander MC maken deel uit van de Pancreatitis Werkgroep Nederland. 'In totaal hebben achttien patiënten van Meander meegedaan aan het onderzoek', vertelt Schwartz. 'Dankzij dit onderzoek kunnen we patiënten met acute alvleesklierontsteking veel patiëntvriendelijker behandelen.'

© Nationale Zorggids