Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een manier gevonden om stamcellen via de bloedbaan direct naar het hart te sturen. In het hart gedragen de cellen zich als reparateurs en herstellen ze schade die door een hartinfarct is veroorzaakt. Tom Kokhuis van de afdeling Biomedical Engineering van het Thorax centrum promoveert op 19 november op zijn onderzoek naar deze nieuwe techniek, zo meldt het Erasmus MC.
Door deze ontdekking kunnen patiënten na een hartinfarct een betere pompfunctie behouden, waardoor hun overlevingskans stijgt en de kwaliteit van leven aanzienlijk kan toenemen. Een hartinfarct ontstaat doordat een kransslagader verstopt raakt er te weinig zuurstofrijk bloed in het hart komt. Daardoor sterft een gedeelte van de hartspier af. Patiënten die een hartinfarct overleven, houden vaak ernstige gezondheidsklachten zoals invaliditeit en moeheid.
Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat de schade beperkt kan worden door direct na een infarct stamcellen in te zetten. 'Deze cellen kunnen nieuwe spiercellen en bloedvaten vormen. Ook scheiden ze een cocktail af van eiwitten die voorkomt dat omliggende cellen afsterven. Hierdoor is de schade kleiner en blijft het hart beter pompen', zegt Kokhuis. Kokhuis bedacht een techniek om om zoveel mogelijk stamcellen direct op de beschadigde plek te krijgen. De stamcellen werden bekleed met microbelletjes die reageren op ultrageluid. Zodra de stamcellen in de bloedbaan worden gebracht, komen ze door het geluid in beweging. 'Wij gebruiken ultrageluid om de stamcellen via de bloedbaan direct naar de beschadigde plek te sturen', aldus Kokhuis. Met de nieuwe techniek wordt het mogelijk om stamceltherapie veel efficiënter in te zetten. Overigens zal het nog enkele jaren duren voordat de nieuwe techniek op grote schaal kan worden ingezet.
Het onderzoek is gefinancierd door Technologiestichting STW en uitgevoerd in samenwerking met het VU Medisch Centrum en de Universiteit Twente.
© Nationale Zorggids