Op 11 september 2014 houdt het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis een uniek congres over de acute opvang van slachtoffers van nucleaire straling. De meeste ziekenhuizen zijn onvoldoende voorbereid op stralingsongevallen en daar willen de organisatoren van het congres verandering in brengen. Het congres vindt plaats bij medeorganisator COVRA in Vlissingen. Dit meldt het ADRZ.
Tijdens het congres worden diverse onderwerpen over de opvang van stralingsslachtoffers besproken: de pathofysiologie van gezondheidsschade door straling, de eerste opvang van een stralingsslachtoffer op de spoedeisende hulp, het het vervolg in het academische ziekenhuis, case-reports en grootschalige rampen. Tot de sprekers behoren de gerenommeerde rampendeskundige en traumachirurg Eelco Dykstra, nucleair geneeskundige Jo Verhaegen van het ADRZ en Tom van Galen, specialist Nucleaire veiligheid bij Veiligheidsregio Zeeland.
Het Admiraal De Ruijter Ziekenhuis in Goes heeft vanwege de nabijheid van de kerncentrale in Borssele speciale protocollen voor de behandeling van mensen die in aanraking zijn geweest met nucleair materiaal. Dit protocol is samen met de COVRA, EPZ en de ambulancezorg tot stand gekomen. Door de juiste afspraken en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen kan aan een mogelijk besmette patiënt eerste hulp worden geboden zonder dat hulpverleners risico lopen. Naast speciaal beschermend materiaal voor personeel heeft het ADRZ in Goes een aparte spoelruimte om eventueel vervuild water apart op te vangen.
© Nationale Zorggids
de locatie Goes is voorzien van een VIBO. Een voorziening In Bijzondere Omstandigheden. Onder het ziekenhuis is een speciaal noodziekenhuis gebouwd dast bedoeld is voor stralingsrampen. Naast de ingang ziet U de ontluchtingskokers. Het ziekenhuis is daardoor een halve verdieping boven het maaiveld gekomen. Er bestaat uit die tijd ook een speciaal draaiboek voor nucleaire rampen.