Normal_onderzoek

(Novum) - Met een nieuw ontwikkelde dna-test kan de aanwezigheid van baarmoederhalskanker nauwkeurig worden voorspeld. De test is ontwikkeld door Suzanne Snellenberg, die deze week op haar onderzoek promoveerde aan het VU medisch centrum.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus (HPV), dat seksueel overdraagbaar is. Er bestaat al een test om na te gaan of iemand met dit virus is geïnfecteerd. Iemand die HPV heeft, hoeft echter lang niet altijd ook baarmoederhalskanker te krijgen. Om dit risico in te schatten zijn aanvullende tests nodig.

Door baarmoederhalskanker treden veranderingen op aan het dna. Met de test die Snellenberg heeft ontwikkeld kan worden nagegaan of dit het geval is. "Deze veranderingen kunnen worden aangetoond in een uitstrijkje ", zegt Snellenberg.

Momenteel wordt de nieuwe test binnen studieverband geëvalueerd in het Nederlandse bevolkingsonderzoek. Naast dat deze test toepasbaar is op uitstrijkjes, is deze test ook te gebruiken op een HPV-thuistest. Vrouwen kunnen dan zelf een uitstrijkje maken en dit opsturen naar het ziekenhuis, waar de aanwezigheid van baarmoederhalskanker kan worden voorspeld.

De vaccinatie tegen twee van de meest voorkomende varianten van HPV werd in 2010 opgenomen in het vaccinatieprogramma. De eerste vaccinatierondes verliepen moeizaam door geruchten over schadelijke bijwerkingen van de prik. In 2011 haalde maar iets meer dan de helft van alle meisjes de prik. Begin dit jaar hadden zes op de tien meisjes in Nederland die vorig jaar 15 jaar werden alle prikken gehad.