"Bloedproducten in Nederland zijn de duurste ter wereld. Alleen in Amerika kosten ze meer omdat donoren daar betaald krijgen," aldus bijzonder hoogleraar Rob Slappendel van het Amphia ziekenhuis. Een zakje donorbloed kost 214 euro in Nederland. Slappendel wijt de kosten aan de monopoliepositie van bloedbank Sanquin. Dit meldt Breda Vandaag.
NZG
'Nederlandse bloedproducten zijn duurste ter wereld'
-Volgens Slappendel zou het Amphia Ziekenhuis per jaar anderhalf miljoen kunnen besparen als zij hun bloedproducten in België zouden kunnen kopen. Een zakje bloed kost daar 115 euro. "Voor een dubbeltje verschil in de benzineprijs rijden we al naar België, maar hiervoor niet. Terwijl het Belgische bloed voldoet aan dezelfde Europese normen als het Nederlandse."
Minister Els Borst wilde met het creëren van een enkele bloedbank dat overal dezelfde richtlijnen gehanteerd zouden worden om zo de kwaliteit van het bloed te verzekeren. In de jaren negentig, toen Sanquin opgericht werd, waren de bloedproducten echter nog erg goedkoop, aldus Slappendel.
Nederlandse ziekenhuizen mogen hun bloed niet in het buitenland kopen. Slappendel hoopt echter dat de politiek dit gaat veranderen en ervoor zorgt dat ziekenhuizen in de EU bloedproducten kunnen in gaan kopen. Toch is de kans dat dit gaat gebeuren klein. "Je weet hoe lang politieke beslissingen kunnen duren," zegt Slappendel. Het doorbreken van de monopoliepositie van Sanquin zou echter al een groot verschil kunnen maken, denkt de arts. Hij heeft berekend dat een tweede bloedbank in Nederland de prijs van het bloed zou halveren.
Volgens Robert Heckert van Sanquin is niet de monopoliepositie van Sanquin de reden van de hoge prijs. Sanquin rekent bepaalde kosten door bovenop de prijs van het bloed en dit veroorzaakt het prijsverschil met het buitenland. Advieskosten, spoedvervoer, bloedtesten en research en screening zorgen ervoor, zo stelt Heckert, dat de Nederlandse prijs een van de hoogste van de wereld is. "In België is het gewoon een ander instituut dat voor de kosten opdraait", aldus Heckert.
© Nationale Zorggids
Ik denk dat voornamelijk de exorbitant hoge salarissen en afkoopsommen van de bestuurders worden doorberekend in de exorbitant hoge prijs van een zakje bloed. Krijgen de donoren überhaupt onkostenvergoeding?