(Novum) - Nabestaanden van overledenen worden onvoldoende geïnformeerd over het uitnemen en bewaren van organen in een ziekenhuis of bij een sectie door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Families begraven of cremeren daardoor soms hun dierbaren zonder hart of hersenen. Dat meldt het televisieprogramma Zembla donderdag op basis van eigen onderzoek. Een op de drie ziekenhuizen zou geen of onvoldoende informatie geven.
In ziekenhuizen worden jaarlijks ruim vierduizend obducties uitgevoerd, voornamelijk om vast te stellen wat de doodsoorzaak is geweest. In sommige gevallen worden organen niet teruggeplaatst, bevestigt de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP) tegenover Zembla. Dat gebeurt soms echter zonder de familie op de hoogte te brengen.
Ook het NFI laat wel eens steken vallen bij het informeren van de nabestaanden, zegt justitie. In 2013 hebben in het NFI 337 secties plaatsgehad waarbij in 78 gevallen de hersenen zijn bewaard voor verder onderzoek. Of de betrokken families hierover zijn geïnformeerd, is niet bekend.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) stelt in de uitzending dat dat niet goed is en dat ziekenhuizen hun eigen verantwoordelijkheid hebben. Ook artsenfederatie KNMG vindt dat het beter moet.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) concludeerde in 2001 al dat nabestaanden door de behandelend arts niet voldoende worden voorgelicht worden over obductie. De inspectie drong er toen op aan dat er betere regelgeving moest komen, maar in de wet is nog altijd niets veranderd.