Nieuwe ggz-tarieven van NZa: wat betekent dit voor zorgaanbieders?

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de tarieven voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) en forensische zorg (fz) over 2022 en 2023 herzien. Dit gebeurde naar aanleiding van een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De aangepaste tarieven hebben geen invloed op eerder gedeclareerde en vergoede zorg of bestaande afspraken. Wel kunnen zorgaanbieders en zorgverzekeraars aanvullende afspraken maken als dat nodig blijkt. Dit meldt de NZa.

met patiënten, terwijl indirecte tijd gaat om taken zoals administratie en verslaglegging. Voorheen gebruikte de NZa gegevens uit 2017 om deze verdeling te berekenen. Nu zijn recentere cijfers uit 2021 toegepast, wat heeft geleid tot een gedeeltelijke herziening van de tarieven. Deze nieuwe aanpak geldt ook voor de tarieven van 2024 en 2025. Bovendien wordt gewerkt aan een volledig nieuw kostenonderzoek dat de tarieven voor 2026 zal bepalen.

Transparantie gevraagd van zorgverzekeraars

De NZa roept zorgverzekeraars op duidelijk te communiceren over hoe ze omgaan met de aangepaste tarieven. Hoewel eerder gemaakte afspraken blijven gelden en reeds vergoede zorg niet opnieuw hoeft te worden gefactureerd, is het belangrijk dat er helderheid is richting zorgaanbieders.

Wat verandert er concreet voor zorgaanbieders, verzekeraars en patiënten?

Voor zorgaanbieders verandert er op korte termijn weinig: bestaande afspraken blijven staan. Zorgverzekeraars krijgen echter de kans om aanvullende afspraken te maken. Zorgprofessionals en patiënten hoeven zich geen zorgen te maken over extra administratie of onverwachte rekeningen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky