Flink minder zorguren voor chronisch zieke kinderen

Ouders die hun chronisch zieke kinderen thuis willen laten verzorgen, krijgen hier steeds minder geld voor. Zij kunnen het persoonsgebonden budget (pgb) gebruiken om thuiszorg in te schakelen, maar zorgverzekeraars vergoeden steeds minder uren voor deze gespecialiseerde intensieve kindzorgaanbieders. Dit meldt Trouw. 

Nederland telt 3.500 chronisch zieke kinderen die intensieve zorg nodig hebben, zoals beademing, monitorbewaking of infuusbehandelingen. Er zijn ouders die hun kind zelf kunnen verzorgen dankzij een opleiding in het ziekenhuis, maar veel hebben hulp nodig van de thuiszorg. Volgens Belangenvereniging Intensieve Kindzorg (BVIKZ) moeten steeds meer ouders strijden voor vergoeding van zorguren. Sinds 2020 vergoeden verzekeraars veel minder zorg. Wat eerst wel vergoed werd, valt nu onder ‘gebruikelijk zorg’ – ofwel zorg dat elk kind nodig heeft.

Genoodzaakt zelf voor kind te zorgen

Ouders zijn hierdoor genoodzaakt om hun baan op te zeggen. Zo ook de moeder van een dochter met een zeldzame maagdarmstoornis. Waar ze eerst nog 23 uur vergoed kreeg, zit ze sinds vorig jaar met nul uren. Gelukkig is zij zelf verpleegkundige en kan ze zelf voeding toedienen, stomazakjes verschonen en katheters steriliseren. Reden voor het stopzetten van de zorguren: haar dochter was met 8 jaar oud genoeg om voor zichzelf te zorgen. Zij kon wel weer aan het werk, luidde de boodschap. “Het was namelijk niet de bedoeling dat ik geld verdiende over de rug van mijn kind.”

Toetsen op rechtmatigheid en doelmatigheid

Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn verzekeraars niet betrokken bij de indicatie van de zorguren, maar moeten ze deze wel toetsen op rechtmatigheid en doelmatigheid. Ouders zouden hun baan nooit moeten opzeggen om het gezinsinkomen afhankelijk te maken van het zorgbudget. Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA is echter kritisch op de rol van zorgverzekeraars. Volgens haar kijken ze mee over de schouders van de zorgverleners om vervolgens de uren flink terug te dringen. “Dat is niet de bedoeling.”

Moties niet uitgevoerd

Er zijn meerdere moties aangenomen die artsen en ouders meer zeggenschap moeten geven bij indicaties, maar deze moties worden niet uitgevoerd door het ministerie van Volksgezondheid, aldus Westerveld. De hoop is nu gevestigd op staatssecretaris Vicky Maeijer van de PVV – de partij die jarenlang de belangen van deze partijen behartigde.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky