Door de Dienst Toeslagen zelf de toeslag te laten aanpassen bij mensen, is de hoop dat zij later niet alsnog te maken krijgen met een hoge terugvordering. De Dienst zal alleen de zorg-, kinderopvang- of huurtoeslag of kindgebonden budget aanpassen als blijkt dat de gegevens niet meer kloppen. In augustus zullen 12.000 toeslaggerechtigden onderdeel zijn van een pilot. Aanvragers die hier geen deel van willen uitmaken, kunnen de aanpassing van hun voorschot altijd ongedaan maken. Iedereen ontvangt vooraf een brief met persoonlijke toelichting. Dit meldt Rijksoverheid.
Ongeveer 500.000 mensen per jaar krijgen te maken met een hoge terugvordering voor hun toeslag. Op dit moment krijgen aanvragers een brief als de Dienst Toeslagen constateert dat zij te veel toeslag ontvangen. Maar veel mensen passen hun voorschot alsnog niet aan, waardoor ze later te maken krijgen met een hoog terug te betalen bedrag. De Dienst Toeslagen wil het aantal terugvorderingen terugdringen, onder meer door zelf de hoogte van de voorschotten bij te stellen. Toeslaggerechtigden krijgen alsnog eerst een brief waarin staat dat zij te veel ontvangen, maar zelf geen wijzigingen doorvoeren dat de Dienst Toeslagen dat doet.
Toeslagen App
Om de kosten voor zorg, wonen en kinderopvang te kunnen dragen, hebben veel mensen een toeslag nodig. Deze is aan te vragen via MijnToeslagen of de nieuwe Toeslagen App. Ontvangers kunnen in deze app ook zien welke gegevens zij hebben aangeleverd en hoe de hoogte van hun toeslag berekend is. Veranderingen in het jaarinkomen zijn ook via de app of website aan te passen. Mensen die meldingen aan hebben staan, krijgen via deze weg ook een bericht van de Dienst Toeslagen over een eventuele wijziging in hun gegevens. Voor mensen die moeite hebben met het doorvoeren van wijzigingen zijn er steunpunten en Toeslagenservicepunten zoals ouderenbonden, formulierenbrigades, bibliotheken en lokale ouderenorganisaties.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky