Het kabinet wil een maximum instellen van 150 euro per ingreep. Dat betekent dat mensen die een dure medisch-specialistische ingreep ondergaan, daar straks niet in één klap het volledige eigen risico van 385 euro aan kwijt zijn. Het is de bedoeling om hiermee de drempel om naar het ziekenhuis gaan te verlagen, maar DSW-directeur Aad de Groot denkt niet dat het opknippen van het eigen risico dit effect gaat hebben. Dit meldt NPO Radio 1.
De DSW-topman noemt het opknippen van het eigen risico een slecht plan. Door het eigen risico in zijn geheel te verlagen haal je pas echt de drempel om naar het ziekenhuis te gaan weg, stelt hij. Daarnaast is het een bezuinigingsmaatregel. Volgens De Groot hoopt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid 200 miljoen euro per jaar te bezuinigen door mensen die voor de tweede keer in een jaar een ziekenhuisbehandeling moeten ondergaan, zich gaan afvragen of dat (nu) nodig is.
Zorgkosten
En uitstel kan juist leiden tot veel complexere behandelingen, waardoor de zorgkosten alleen maar oplopen. D66-Kamerlid Wieke Paulusma denkt hier anders over. Zij denkt dat het er juist voor zorgt dat mensen die zich nu zorgen maken over een eenmalig groot bedrag juist wel naar het ziekenhuis gaan én dat mensen een beter besef krijgen van de zorgkosten.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky