Normal_tandarts__arts__dokter__ziekenhuis

In 2019 was 75 procent van de Nederlanders aanvullend verzekerd. Met stip op nummer één staat al jaren de tandartsverzekering, gevolgd door pakketten voor fysiotherapie en brillen en contactlenzen. Uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise blijkt dat Nederlanders kritischer kunnen kijken naar hun uitgebreide aanvullende pakketten, met name bij gezinspolissen en collectieve verzekeringen. Aanvullende verzekeringen voor de tandarts en brillen en lenzen kunnen volgens de online adviseur vaak onvoordelig uitpakken. Dit meldt Pricewise. 

“De hoogte van de extra premie heeft te maken met de kosten voor de zorgverzekeraars. Zo is de premie voor een tandartsverzekering relatief hoger, omdat de meeste verzekerden ook daadwerkelijk gebruikmaken van deze dekking. Vrijwel iedereen gaat immers naar de tandarts”, zegt zorgexpert Suzanne Löwik.

“Je gaat daarentegen alleen naar de fysio bij blessures of als je ergens last van hebt. Dit geldt ook voor de buitenlanddekking; de premie ligt een stuk lager omdat er relatief weinig gebruik van wordt gemaakrt. Immers wordt onder de basisverzekering al wereldwijde spoedeisende zorg gedekt tot Nederlands tarief.”

Hoge kosten tandartsverzekering 

Daar waar een aanvullende verzekering voor fysiotherapie al snel loont, valt de premie voor de meeste tandartsverzekeringen vaak hoger uit dan de daadwerkelijke kosten, zegt Pricewise. De meest gekozen dekking voor tandartsverzekeringen is een vergoeding van 250 euro per jaar, met een vergoeding van 75 procent. De zorgpremie hiervoor bedraagt voor 2020 gemiddeld 147,50 euro per jaar. De premies liggen in de meeste gevallen ver boven de gemiddeld verbruikte tandartskosten van 128 euro per jaar.

Hoofdprijs voor premie brillen en lenzen

Mensen die zich verzekeren voor brillen en lenzen betalen de hoofdprijs aan premie. Zo betaal je al gauw 180 euro premie per jaar voor deze dekking, waarmee je eens in de twee jaar een nieuwe bril van 100 euro kunt uitzoeken. “Wanneer je verder geen aanvullende zorg gebruikt, kun je beter je bril en contactlenzen uit eigen zak betalen. Zeker omdat voor vrijwel niemand een brilvergoeding van 100 euro voldoende zal zijn. Je moet dan dus ook nog eens een deel bijbetalen,” concludeert Löwik.

Zorg is maatwerk: gezinspolissen achterhaald

Waar mensen ook nog veel op kunnen besparen, zijn de collectieve en gezinspolissen. “Vaak zijn mensen met hun hele gezin bij dezelfde verzekeraar, op dezelfde gezinspolis verzekerd. Terwijl het vrijwel altijd zo is dat partners beter af zijn met een eigen individuele polis of in ieder geval eigen voorkeuren op een gezinspolis. Er zullen weinig gezinnen zijn waarbij de partners exact dezelfde zorgbehoeften hebben. De kans is dan groot dat je bij een andere verzekeraar een beter passende en meer voordelige polis vindt. Kinderen zijn gratis meeverzekerd op de aanvullende verzekering van de ouder.

Door: Nationale Zorggids