Normal_rolstoel_handicap_beperking

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: de eerste landelijke ziekenhuisstaking van Nederland, een vernietigend rapport van het SCP over de Participatiewet en de onverminderd populaire aanvullende zorgverzekeringen. 

 

Maandag: Nederlander kiest opnieuw massaal voor aanvullende zorgverzekering

Ondanks de gemiddelde premiestijging van een paar tientjes per jaar en de halvering van de collectiviteitskorting, lijken Nederlanders dit jaar opnieuw massaal te kiezen voor een uitgebreide dekking van hun zorgverzekering. In 2019 was driekwart van de Nederlanders aanvullend verzekerd. 71 procent van hen is van plan om voor 2020 exact dezelfde dekking af te sluiten. Hierbij staat de tandartsverzekering nog steeds op 1. En dat terwijl meer dan de helft van de aanvullend verzekerden aangeeft in 2019 geen of slechts gedeeltelijk gebruik te hebben gemaakt van aanvullende zorg.

Dinsdag: Participatiewet neergesabeld door SCP: ‘Nauwelijks meer baankansen’

Het uitgangspunt van de Participatiewet was de gedachte dat mensen die een uitkering ontvangen betaald werk kunnen en willen verrichten, mits dat onder de juiste omstandigheden gebeurt. Volgens gemeenten is een groot deel van de doelgroep echter niet binnen afzienbare tijd in staat om te werken. Ruim 60 procent van de brede doelgroep van de Participatiewet geeft zelf ook aan niet in staat te zijn om te werken.

Woensdag: Honderden stakers bij ziekenhuisactie op Jaarbeursplein Utrecht

Woensdag was het zover: de eerste landelijke stakingsdag voor ziekenhuismedewerkers. Nog niet eerder organiseerden Nederlandse ziekenhuizen een grootschalige staking om actie te voeren voor betere arbeidsvoorwaarden. Honderden van hen kwamen bijeen op het Jaarbeursplein in Utrecht om daar hun ongenoegen duidelijk te maken met toeters en spandoeken.

Donderdag: ‘Inleiden na 41 weken zwangerschap moet de standaard worden’

Een zwangerschap langer laten doorgaan dan 42 weken verhoogt het risico op babysterfte. Daarom adviseren Zweedse onderzoekers om standaard na 41 weken de bevalling in te leiden. Zij komen tot dit advies nadat zes baby’s na een zwangerschap van meer dan 42 weken dood ter wereld kwamen. Bij vier baby’s kon men geen verklaring vinden voor het overlijden en eentje had een aangeboren hartafwijking waarmee te leven was geweest. Het kindje dat vlak na de bevalling overleed had door gebrek aan zuurstof een hersenbeschadiging opgelopen.

Vrijdag: OM eist 20 jaar cel, tbs en beroepsverbod tegen insulineverdachte

De verdachte werkte in verschillende verzorgingshuizen in Rotterdam, Ridderkerk en Puttershoek. Het onderzoek naar zijn gedrag kwam in 2017 op gang toen er in een verzorgingshuis een vrouw onwel was geworden. Zij had insuline gekregen, terwijl daar geen medische noodzaak voor was. De instelling deed aangifte, ook van het vermoeden dat er al eerder een vrouw was overleden als gevolg van insuline. Daarna kwam het balletje aan het rollen. 

Door: Nationale Zorggids