De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verwacht van zorgkantoren dat zij fungeren als zorgregisseur voor mensen die langdurige zorg nodig hebben. Uit het jaarlijkse toezichtsonderzoek (Samenvattend rapport Uitvoering Wet langdurige zorg (Wlz) door zorgkantoren 2017/2018) van de NZa blijkt dat de zorgkantoren deze regisseursfunctie steeds beter oppakken, maar dat zij nog meer het verschil kunnen maken in de toekomst. Dit meldt NZa.
De NZa ziet dat de zorgkantoren nog meer werk kunnen maken van het toekomstbestendig maken van het systeem met het persoonsgebonden budget (pgb). Ook is het belangrijk dat zij goed toezicht houden op de besteding van kwaliteitsgelden door zorgaanbieders en dat zij zich blijven inzetten om concrete oplossingen te vinden voor wie wacht op zorg.
Concrete oplossingen voor wie wacht op zorg
De langdurige zorg is sterk in beweging en de maatschappelijke verwachtingen zijn hoog. De zorgkantoren staan de komende tijd voor belangrijke uitdagingen. Zo hebben de zorgkantoren een spilfunctie om de toegang tot de langdurige zorg te bewaken vanuit de noden en wensen van cliënten. De NZa ziet dat de zorgkantoren hiermee aan de slag zijn, maar zij zullen zich moeten blijven inzetten om concrete oplossingen te zoeken voor mensen die moeten wachten bij een zorgaanbieder in de langdurige zorg.
Kwaliteit verbeteren
Daarnaast is het belangrijk dat zorgkantoren sturen op het verbeteren van de kwaliteit van de langdurige zorg en passende afspraken maken met zorgaanbieders die niet voldoen aan de eisen van het kwaliteitskader. De NZa toetst de komende tijd of de sturende rol die van de zorgkantoren wordt verwacht, daadwerkelijk vorm krijgt en of zij de middelen verdelen ten gunste van de kwaliteit van zorg voor de Wlz-cliënten.
Toekomstbestendig maken pgb-systeem
Tot slot is het belangrijk dat zorgkantoren fraude met zorggeld bestrijden en blijven controleren of zorggeld goed wordt besteed. De NZa verwacht van zorgkantoren een actieve opstelling bij het toekomstbestendig maken van het systeem van persoonsgebonden budgetten.
Door: Redactie Nationale Zorggids