Waar er in 2014 nog 775.00 mensen kozen voor een budgetpolis, zijn dat er dit jaar 2,3 miljoen. Er zit dus een flink stijgende lijn in het aantal Nederlanders dat voor deze verzekering kiest. Patiënten met een budgetpolis kunnen niet in ieder ziekenhuis terecht en elders moeten ze soms voor 20 procent van de rekening opdraaien. Verschillende politieke partijen zijn voor afschaffing van de polis, maar het kabinet nam aan dat de niet geheel onomstreden budgetpolis vanzelf zou verdwijnen. Dit meldt NRC.
Ook deze herfst komt de budgetpolis weer negatief in het nieuws nu blijkt dat patiënten van het failliete MC Zuiderzee met een VGZ Gewoon Zekur polis en de Zilveren Kruis Basis Budget polis niet terechtkunnen in het St. Jansdal of Antonius ziekenhuis zonder daarvoor te hoeven bijbetalen.
Zilveren Kruis zegt samenwerkingen op
Zilveren Kruis gaat met haar budgetpolissen voor komend jaar geen samenwerking aan met het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en ZorgSaam in Terneuzen. Dit betekent dat patiënten in die twee regio’s ongeveer een kwart van de kosten zelf moeten betalen.
De Consumentenbond noemt de budgetpolis gevaarlijk, maar is er niet tegen. Patiëntenfederatie Nederland ook niet. “Je moet alleen een budgetpolis nemen als je je ten volle bewust bent van de risico’s en je geld achter de hand houdt voor het geval het toch misgaat.”
Waarschijnlijk kiezen ook dit jaar weer meer verzekerden voor een budgetpolis omdat bijna alle zorgverzekeringen een flinke premiestijging doormaken.
Door: Redactie Nationale Zorggids