Normal_tweede_kamer

Mensen met een lagere sociaal-economische status zijn gemiddeld ongezonder en maken relatief veel gebruik van de zorg. De Kamer debatteerde met minister De Jonge (Volksgezondheid) over de groeiende zorgkloof. Dat meldt de Tweede Kamer

17 procent van de mensen met een zorgverzekering gebruikte in 2016 80 procent van de zorg. Dit blijkt uit onderzoek van Vektis. Vooral ouderen en mensen met een lagere sociaal-economische status verbruiken meer zorg, zo schrijft Trouw. Mensen met een hoge sociaal-economische status hebben een hogere levensverwachting en zijn gemiddeld langer gezond dan mensen met een lage sociaal-economische status. Dit verschil is de afgelopen jaren groter geworden.

Dat 17 procent van de verzekerden 80 procent van de zorg gebruikt, is volgens Agema (PVV) geen groot probleem. We moeten volgens haar trots zijn op het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel. Hierdoor krijgen mensen met een ernstige handicap of een chronische ziekte de dure behandelingen die ze nodig hebben.

Leefstijl en preventie

Het kabinet wil een nationaal preventieakkoord sluiten om ziekte en teruggang in de gezondheid te voorkomen. Roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik zullen daarin de belangrijkste thema's zijn.

Richt preventie niet (alleen) op bakfietsmoeders, zegt Dijksma (PvdA), maar vooral op risicogroepen. Het is belangrijk om de kwetsbaarste groepen te bereiken, vindt ook Ellemeet (GroenLinks). Preventiemaatregelen zullen gericht zijn op groepen met een lage sociaal-economische status, zo verzekert minister De Jonge, want daar valt de grootste winst te boeken.

Jong geleerd is oud gedaan, zegt Van den Berg (CDA). Het onderwijs kan volgens haar helpen bij het aanleren van gezond gedrag. Sazias (50PLUS) wil dat er in medische opleidingen meer aandacht komt voor het belang van gezonde voeding.

Sociale problemen liggen vaak ten grondslag aan een slechte gezondheid. Hijink (SP) wil daarom woon-, werk- en leefomstandigheden verbeteren. Een goede opleiding en een baan kunnen volgens De Vries (VVD) gezondheidsproblemen voorkomen. Hulp bij het saneren van schulden is beter dan het voorschrijven van slaappillen, zegt Van den Berg (CDA). Dijkstra (D66) wijst op het verband tussen laaggeletterdheid en zorggebruik.

Eigen risico

Het eigen risico maakt de zorg minder toegankelijk voor mensen met een laag inkomen, denken Dijksma (PvdA), Ellemeet (GroenLinks) en Hijink (SP). Daarom willen ze het verlagen of afschaffen. Maar De Vries (VVD) waarschuwt voor het verstoren van de balans: mensen die weinig gebruikmaken van zorg, gaan dan meer zorgpremie betalen.

In vergelijking met andere landen is de zorg in Nederland goed toegankelijk voor mensen met een laag inkomen, zegt minister De Jonge. Het kabinet wil de stapeling van zorgkosten beperken. Daarom is het eigen risico bevroren en worden eigen bijdragen gemaximeerd.

De Kamer stemt op 15 mei over de ingediende moties.