Het hoort niet zo en toch zitten er tussen zorgverzekeraars soms verschillen in basispakketten. FBTO vergoedt het preventief invriezen van eicellen bijvoorbeeld niet, maar Zilveren Kruis wel. Zorgverzekeraars maken uitzonderingen in individuele gevallen, maar hoe is niet duidelijk. Dat meldt Radar.
Het programma ging naar aanleiding van de situatie van de 21-jarige Rowan Buitenhuis op onderzoek uit. Zij moest namelijk één eierstok laten verwijderen toen op zevenjarige leeftijd cystes bij haar werden ontdekt. Onlangs werd duidelijk dat ook haar tweede eierstok verwijderd moet worden, waardoor zij onvruchtbaar zal worden.
De Nederlandse zorg biedt een oplossing en dat is het preventief invriezen van eicellen die op latere leeftijd eventueel teruggeplaatst kunnen worden in haar baarmoeder. Buitenhuis’ zorgverzekeraar, FBTO, ontvangt een brief van haar gynaecoloog met daarin het verzoek voor toestemming voor de eicelvitrificatie. Ondanks de medische indicatie, wijst FBTO het verzoek af omdat deze behandeling alleen wordt vergoed als er sprake is van een behandeling met chemo, bestraling rondom de eierstokken of een operatie ‘waarbij op medische indicatie beide eierstokken of grote delen daarvan moeten worden verwijderd’.
Buitenhuis kan op eigen initiatief haar eicellen laten invriezen, maar dat zal haar zeker 10.000 euro gaan kosten. Dat is al een substantieel bedrag voor velen, maar onbetaalbaar voor een student. Buitenhuis vindt bovendien dat ze toch echt een medische indicatie heeft en vraagt haar gynaecoloog daarom om nogmaals een brief te sturen. Zonder succes. Eind vorig jaar besluit ze zich aan te melden bij Zilveren Kruis die de behandeling wel wil vergoeden, omdat zij een legitieme medische reden heeft.
Zorgvergelijk Independer benadrukt dat verzekeraars niet met elkaar mogen concurreren in het basispakket, maar blijkbaar gebeurt dat soms toch. In principe zijn alle vergoedingen binnen het basispakket voor iedereen hetzelfde.
“FBTO heeft de regels anders geïnterpreteerd dan Zilveren Kruis. En dat is de kern van het vervelende in dit verhaal, dat zou niet zo moeten zijn. Je moet er als consument op kunnen vertrouwen of je verzekeraar a of b belt, dat de uitkomst van iets wat in de basisverzekering vergoed moet zijn dat die overal gelijk is”, aldus een woordvoerder van Independer. Ook het ministerie van volksgezondheid beaamt dat het om een verschil in interpretatie gaat.
Uit nader onderzoek van Radar blijkt dat alleen FBTO de behandeling van Buitenhuis weigert. Een grote groep zorgverzekeraars, waaronder VGZ en Menzis, zegt het invriezen van de eicellen bij deze medische indicatie wel te vergoeden. FBTO heeft haar werkwijze inmiddels aangepast en geeft toe dat het de situatie anders had moeten inschatten.
Door: Redactie Nationale Zorggids