Normal_medicijnen1

Hoogleraar Carin Uyl-De Groot van de Erasmus Universiteit zou het zonde vinden als Orkambi, het dure medicijn tegen taaislijmziekte, niet vergoed wordt in Nederland. Ze pleit daarom voor het bedingen van een korting en vervolgens af te spreken dat we alleen betalen voor patiënten bij wie de behandeling werkt. De fabrikant draait dan op voor de kosten van de patiënt bij wie het medicijn niet werkt. De hoogleraar is voor risicoverspreiding. Dat meldt Trouw. 

“Orkambi is heel duur maar het geeft patiënten wel een gemiddelde extra overleving van bijna vijf jaar. Dat is flink hoog, bij veel kankermedicijnen gaat het hoogstens over maanden. Het zou heel jammer zijn als het middel niet beschikbaar blijft. Zeker omdat er nu een goed systeem is waarin we kunnen registreren bij wie het aanslaat”, aldus Uyl-De Groot.

Zo’n 750 patiënten in Nederland hebben baat bij het medicijn dat ze voor de rest van hun leven moeten gebruiken. Om het middel betaalbaar te maken, zou de Amerikaanse fabrikant Vertex 80 procent korting moeten geven. Daarover werden Schippers en Vertex het niet eens, maar over het eindbod van de demissionair minister van 60 procent ook niet. Hoewel daar nu enige onduidelijkheid over bestaat. Uyl-De Groot vindt het niet gek dat Schippers een hoge prijs niet accepteert. De kans is namelijk groot dat steeds meer medicijnen onderhandeld moet worden.

Vorige week maandag werd bekend dat het dure medicijn Orkambi niet in het basispakket zou komen. Schippers en fabrikant Vertex waren het niet eens geworden over de prijs van het middel. Vertex liet later in de week echter weten dat er wel een akkoord bereikt was. Toen het ministerie van Volksgezondheid hier telefonisch bevestiging van vroeg, was het antwoord echter weer dat Vertex niet akkoord ging. RTL Nieuws meldde later weer dat Vertex toch wél akkoord zou willen gaan.

Door: Redactie Nationale Zorggids