Hoewel steeds meer ouderen gebruikmaken van eerstelijnsverblijf (ELV), kopen zorgverzekeraars hier steeds minder van in. Vorig jaar deden ongeveer 30.000 ouderen een beroep op ELV, bijna vijfduizend meer dan in 2015. Brancheorganisatie ActiZ denkt dat zorgverzekeraars hiervoor onvoldoende zorg hebben ingekocht dit jaar en verwacht dan ook dat er later dit jaar tientallen miljoen euro’s extra moet worden uitgetrokken voor ELV. Dat meldt Zorgvisie.
Dat zorgverzekeraars te weinig ELV inkopen is niets nieuws. In 2015 werd een uitgave van 96 miljoen euro geschat, maar uiteindelijk werd er 183 miljoen euro aan uitgegeven. Hiermee werd rekening gehouden in 2016, maar vervolgens was er dat jaar een nóg groter budget nodig voor het eerstelijnsverlijf. Voor 2017 hebben zorgverzekeraars echter minder ELV ingekocht dan vorig jaar.
Het aantal thuiswonende ouderen neemt toe, waarmee de vraag naar ELV ook toeneemt. “Het is vaak ontzettend moeilijk om een ELV-plek te vinden voor ouderen. Het is schrijnend, dat tekort aan noodopvang. Wij vangen ouderen op uit de Bommelerwaard, 50 kilometer hiervandaan”, zegt Jacqueline Joppe die naast vice-voorzitter van ActiZ ook bestuursvoorzitter is bij Zorggroep Elde in Noord-Brabant.
De brancheorganisatie heeft geen exacte cijfers over het tekort aan bedden in het ELV, maar ontvangt de laatste tijd veel bezorgde telefoontjes van zorgaanbieders die nu al verwachten boven het vastgestelde budget uit te komen. Ook zijn de tarieven een punt van aandacht. Zorgverzekeraars blijken afwijkende tarieven te hebben, soms met een verschil van 25 euro per dag.
Vooral voor ouderen die complexere zorg nodig hebben, dekken de tarieven de kosten niet. Door de ELV-tekorten raakten de ziekenhuisbedden de afgelopen tijd overvol. Dat terwijl een bed in het ziekenhuis aanzienlijk duurder is dan een ELV-bed. “Verzekeraars moeten het budget met de patiënten mee laten verhuizen van het ziekenhuis naar ELV. Maar die substitutie gebeurt niet, omdat ziekenhuizen zeggen dat ze dat geld weer nodig hebben voor andere patiënten. Er moet dus macro meer geld bij”, aldus ActiZ-voorzitter Guus van Montfort.
Door: Redactie Nationale Zorggids