Normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

De Tweede Kamer heeft ingestemd met enkele wijzigingen binnen de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Zo gaan zorgverzekeraars hun verzekerden vanaf nu achteraf informeren als zij hun patiëntgegevens hebben ingezien voor een onderzoek naar zorgfraude of declaratiefouten bij een zorgverlener. De wijziging zorgt ervoor dat de toezicht, opsporing, naleving en handhaving op het gebied van fraudeonderzoek verbetert. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland. 

Fraude in de zorg dient aangepakt te worden door zorgverzekeraars. Tijdens het onderzoek hiernaar mogen zij patiëntgegevens inzien als zij geen andere opties meer hebben om te bewijzen dat er inderdaad fraude is gepleegd. ZN laat weten dat het inzien van gegevens slechts incidenteel gebeurt en geschiedt altijd door een medisch adviseur die onder het beroepsgeheim valt. De belangenorganisatie voor zorgverzekeraars staat achter het besluit van de Tweede kamer om verzekerden achteraf te informeren. Enkele zorgverzekeraars zijn hier voor dit besluit al mee begonnen.

Toch zijn er voor- en nadelen aan verbonden, aldus ZN. Het inzien van gegevens kan onder andere leiden tot onrust bij de verzekerde, maar kan ook ten onrechte leiden tot verdachtmaking van een zorgaanbieder. Indien fraudeonderzoek plaatsvindt houden zorgverzekeraars zich altijd aan strenge protocollen die de privacy van de klant en van de zorgverlener waarborgen. Ook is het in de meeste gevallen niet nodig om patiëntgegevens te raadplegen. ZN gaat de nieuwe situatie de komende tijd met de zorgverzekeraars bespreken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids