Normal_antidepressiva__depressie__medicijnen

Veel gebruikers van pscyhofarmaca hebben grote moeite om hun medicijngebruik af te bouwen, terwijl dit medisch gezien wel wenselijk is. Stichting Cinderella Therapeutics en het User Research Centrum van de Universiteit Maastricht hebben taperingstrips ontwikkeld, waarmee de dosering van de medicijnen geleidelijk en veilig wordt afgebouwd. Sommige verzekeraars willen de taperingstrips echter niet vergoeden uit het basispakket, omdat ze volgens hen niet voldoen aan de criteria voor rationele farmacotherapie. Dat meldt Universiteit Maastricht.

De ontwikkelaars willen einde maken aan het onnodig medicijngebruik als gevolg van de opstelling van de zorgverzekeraars. Dr. Peter Groot van Cinderella en prof. Jim van Os gelieerd aan de universiteit hebben een brief naar Zilveren Kruis gestuurd om hun standpunt over de rationaliteit van de taperingstrip bekend te maken. Hierin wordt uitgelegd waarom taperingstrips een vorm van rationele farmacotherapie zijn. Zilveren Kruis heeft besloten om de taperingstrips voorlopig uit coulance te vergoeden. In juni vindt nader overleg plaats. CZ heeft laten weten de strips niet te willen vergoeden. Om te voorkomen dat CZ andere zorgverzekeraars deze discussie via hun cliënten blijven voeren, hebben Cinderella en URC besloten om de brief aan Zilveren Kruis publiek te maken, zodat alle betrokkenen kennis kunnen nemen van hun argumenten. 

Teveel gebruik van antidepressiva wordt als een groot probleem gezien en al jarenlang wordt geprobeerd om hier iets aan te doen. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter nauwelijks resultaat gehad. Het aantal antidepressivagebruikers neemt niet af en het aantal klachten over deze medicijnen ook niet. Het lukt vaak niet om op een goede manier te stoppen. Met behulp van taperingstrips lukt dat wel, maar voor zorgverzekeraars is het goedkoper om taperingstrips niet te vergoeden en het blijven doorgebruiken van een medicijn wel. Mede dankzij het preferentiebeleid in Nederland zijn veel medicijnen inmiddels zo goedkoop dat vrijwel alles wat mensen helpt om met een medicijn te stoppen duurder is dan blijven doorgebruiken. Pillen voorschrijven is bijna altijd de goedkoopste oplossing. Onnodig medicijngebruik wordt hierdoor sterk bevorderd.

Peter Groot: “Met het publiceren van de brief aan Zilveren Kruis hopen wij te bereiken dat alle zorgverzekeraars over dit onderwerp met ons in discussie gaan in plaats van met cliënten, die in dit opzicht machteloos zijn. In afwachting van het resultaat hiervan adviseren we cliënten aan wie vergoeding van de taperingstrips werd of wordt geweigerd om hiertegen schriftelijk bezwaar te maken.”

©Nationale Zorggids