Normal_keuze__richting__vrijheid

De Eerste Kamer neemt vandaag een manifest in ontvangst waarin zo'n zeventig maatschappelijke organisaties pleiten voor het behoud van vrije artsenkeuze. De senatoren in de Eerste Kamer buigen zich vandaag en morgen over een wetsvoorstel, waarin de vrijheid van burgers wordt beperkt om zelf een arts, zorgverlener of zorginstelling te kiezen. Dat meldt de vereniging voor zorgprofessionals, VvAA.

De maatschappelijke organisaties, waaronder de Consumentenbond, zorgverzekeraars, vakbonden en patiëntorganisaties ondertekenen het manifest omdat zij zich zorgen maken over de voorgenomen wetswijziging om de vrije artsenkeuze in te perken. Zorgverzekeraars sluiten contracten met zorgverleners en zorginstellingen. Als een patiënt naar een behandelaar gaat met wie zijn zorgverzekeraar geen contract heeft, moet de zorgverzekeraar tot nu toe tóch zo’n 80 procent van de kosten vergoeden. Dit geldt voor verzekerden met een naturaverzekering, wat het overgrote deel van de Nederlanders heeft. Als de Eerste Kamer akkoord gaat met het wetswijziging van minister Schippers hoeven zorgverzekeraars vanaf 2016 níéts meer te vergoeden als een verzekerde naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat.

Als de eerste Kamer akkoord gaat met de wet, vervalt voor alle Nederlandse burgers het recht om zelf een arts, zorgverlener of zorginstelling te kiezen. Die keuze kan en zal dan worden beperkt door de zorgverzekeraar. Volgens de organisaties zet dat de solidariteit tussen ziek en gezond en arm en rijk verder onder druk. Het zal leiden tot tweedeling op grond van de financiële positie van mensen.

© Nationale Zorggids